Nagyvilág

Magukra maradtak az emberek az erdélyi medvetámadásokban

Hiába egyre gyakoribbak a vadtámadások a Székelyföldön, az ottlakók úgy érzik, hogy az állam egyáltalán nem próbál meg segítséget nyújtani. A Krónika.ro arról ír, hogy folyamatosan emelkednek a vadkárok az érintett térségben, a lakosság türelme pedig fogy.

A telektulajdonosok és a vadászegyesületek szerint fokozatosan szűnik meg a medvék emberrel szemben érzett ösztönös félelme, emiatt a lakosok megkeresték a román környezetvédelmi minisztériumot is, hogy módosítsanak a medvék kilövését tiltó jogszabályokon. Ígéretet már kaptak, de a tényleges megoldás még várat magára.

A Krónikának nyilatkozó Csibi Magor szerint olyan megoldást kell találni, amely a helyi közösség és a vadpopuláció számára is megfelelő. A Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai kirendeltségének vezetője elmondta, hogy nincs részletes, átlátható szabályzat a sürgősségi beavatkozásokra, és a kilövési kvótát a sürgősségi esetek megoldására kell használni.

A Hargita megyei Bögözben a helybeliek szerveztek éjjeli járőrözést, de egy medve így is négy helyen okozott kárt, elpusztítva a baromfit. Jakab Attila, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület elnöke arról beszélt, hogy

a medvék kilövését tiltó intézkedés 10 millió eurós kárt okozott Romániának.

Így kell medve elől menekülni biciklivel
Szlovákiában egy medve támadott meg két erdei bringást. Mit lehet egy ilyen helyzetben csinálni? Szakemberek készítették fel riporterünket a veszélyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik