Nagyvilág

Juncker kiborult, mert üres volt a parlament

Nevetségesnek és komolytalannak nevezte kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentet, mert a máltai soros elnökségről szóló uniós vitán szinte teljesen üres volt a strasbourgi ülésterem.

Az Európai Parlament nevetséges, nagyon nevetséges! Önök nevetségesek! A parlament teljes mértékben nevetséges!

– méltatlankodott Juncker.

Juncker szerint az, hogy mindössze 30 képviselő van jelen a teremben, azt mutatja, hogy az Európai Parlament nem komoly intézmény.

Ha Angela Merkel német kancellár vagy Emmanuel Macron francia elnök jelen lett volna, egészen más lett volna a helyzet

– tette hozzá.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke félbeszakította Juncker felszólalását, és arra kérte, változtasson beszédének hangvételén, ne nevezze nevetségesnek az EP-t, mert szerinte nem az. Hozzátette: nem a bizottság feladata, hogy ellenőrizze az uniós parlamentet, hanem épp fordítva.

Juncker erre úgy reagált, hogy elég kicsi a jelenlévő kisebbség, hogy számon kérhesse az Európai Bizottságot, majd hozzátette: soha többet nem vesz részt olyan jellegű ülésen, ahol nem tartják tiszteletben a kisebb tagországok uniós elnökségét.

Málta január elejétől június végéig töltöte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, majd Észtországnak adta át a soros elnökséget.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik