Nagyvilág

Merkel, Macron és Clinton is beszédet mond Kohl temetésén

  • Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke,
  • Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke,
  • Donald Tusk, az Európai tanács elnöke, valamint
  • Angela Merkel német kancellár,
  • Emmanuel Macron francia államfő és
  • Bill Clinton volt amerikai elnök

mond majd beszédet Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásán július 1-jén az EP strasbourgi székházában.

Helmut Kohlt úgynevezett európai gyászszertartás keretében búcsúztatják Strasbourgban, az EP üléstermében. A rendezvény a jelenlegi tervek szerint délelőtt 11 órakor kezdődik és nagyjából 13 óráig tart. A néhai kancellár koporsóját egy európai uniós zászló takarja majd.

Az európai gyászszertartás után a koporsót a szövetségi rendőrség egy helikopterével Ludwigshafenbe – Helmut Kohl szülővárosába, lakóhelyére – szállítják, az uniós zászlót pedig német lobogóra cserélik. A helikopter azon a Ludwigshafen közelében fekvő leszállópályán landol, amelyet Helmut Kohl kancellárként használt.

A koporsót Ludwigshafenből Speyerbe szállítják, a katolikus székesegyházba, ahol késő délután halotti misét mutatnak be a néhai kormányfő tiszteletére. Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tart a Bundeswehr – a német hadsereg – díszegysége, végül, ugyancsak Speyerben végső nyugalomra helyezik Helmut Kohlt. A terveket még nem véglegesítették.

Juncker: Kohl maga volt Európa
Nélküle nem lenne euró sem.

Sajtóértesülések szerint tervezik, hogy a koporsót Ludwighafenből hajóval, a Rajna folyón szállítják Speyerbe, de még nem tudni, hogy miként valósítható meg az elképzelés. Szintén német sajtóértesülés szerint Helmut Kohlt szűk családi és baráti körben helyezik végső nyugalomra Speyerben. A helyszínválasztás azt is jelenti, hogy a néhai kancellárt nem a ludwigshafeni családi sírban, első felesége, Hannelore mellett temetik el.

A Der Spiegel című német hírmagazin szerdai értesülése szerint Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter eredetileg úgy tervezte, hogy a strasbourgi búcsúztatáson egyetlen német politikus sem mond gyászbeszédet. Kizárólag külföldi politikusok szólaltak volna meg. Maike Kohl-Richter azután tett le a tervről, hogy bizalmasai figyelmeztették, “botrány” lehet belőle – írta hírportálján a Der Spiegel.

Az Angela Merkel részvételére vonatkozó kérdésekre Steffen Seibert kormányszóvivő a tájékoztatón azt mondta, nem tud felvilágosítással szolgálni az elhunyt özvegye és a különböző német intézmények, illetve az uniós intézmények közötti egyeztetésekről.

Arra a kérdésre, sajnálja-e a német kormány, hogy Helmut Kohlt – sajtóértesülés szerint saját akaratának megfelelően – nem német állami tiszteletadással búcsúztatják, Steffen Seibert kiemelte: Berlin számára az a fontos, hogy méltó búcsút vegyenek a néhai kancellártól, az európai szintű gyászszertartás pedig megfelel ennek az igénynek.

Hozzátette: igaz, hogy még soha nem tartottak európai gyászszertartást, de “Helmut Kohl halálával Európa díszpolgára távozott közülünk”, ezért kellőképpen méltó a búcsúztatásához választott forma.

Orbán: Isten nyugosztalja a nagy öreget
Helmut Kohlt gyászolja a miniszterelnök.

A Der Spiegel arról is írt, hogy a berlini kancellári hivatalban elkezdődött a tervező munka egy szövetségi állami alapítvány létrehozásával kapcsolatban, amely Helmut Kohl politikai, közéleti hagyatékát gondozná. Erről Steffen Seibert azt mondta, a kormány üdvözli a Helmut Kohl nevét viselő alapítvány gondolatát, és tiszteletben tartja a szövetségi parlament (Bundestag) törvénykezdeményezési jogát. Hozzátette, hogy működnek már hasonló intézmények, köztük a 2015-ben elhunyt kancellár, Helmut Schmidt hagyatékát gondozó közalapítvány.

Helmut Kohlt péntek reggel, ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. Tizenhat éven keresztül – 1982-től 1998-ig – volt Németország kancellárja, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) pedig huszonöt évig – 1973-tól 1998-ig – vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de a halála után megjelent méltatások szerint mégsem ez a legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik