Nagyvilág

A jeges vödrös kihívás kitalálójának a halálhíre terjed

Pete Fratest kórházban ápolják.

Egymásnak ellentmondó információk jelentek meg Pete Frates állapotáról, miután az interneten elterjedt, hogy a jeges vödrös kihívás kitalálója, aki maga is ALS-ben szenved, meghalt.

A Frates-család egy barátja közölte a – szerencsére téves – halálhírt Mike Barnicle újságíróval, aki a Twitteren azonnal közzétette, hogy „Pete Frates, az Ice Bucket Challenge kitalálója, aki dollármilliókat gyűjtött az ALS kezelésére, 32 éves korában elhunyt.”

Aztán jött a javítás:

Peter Frates családjának egy barátja közölte velem, hogy Pete 32 éves korában elhunyt, a forrásom tévedett, és én is hibáztam, hogy kiírtam a Twitterre. Hála Istennek nem volt igaz, amit írtam.”

A család közlése szerint Frates-t a Massachusetts General Hospitalba szállították, ahol továbbra is „szuperhősként küzd az ALS nevű szörnyeteg ellen”.

twitter.com/PeteFrates3

A 2014-es internetes jótékonysági kampányban világszerte ismert és ismeretlen emberek milliói öntötték magukat/egymást nyakon egy vödör jéghideg vízzel, és tettek pénzbeli felajánlást, így 115 millió dollárral (32,7 milliárd forint) támogatva a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség kutatását. (A Lou Gehrig-kór elnevezéssel is illetett amiotrófiás laterálszklerózisban szenved Stephen Hawking is).

Az amerikai ALS Egyesület szerint a támogatásokból megvalósult kutatások során sikerült azonosítani egy gént (a NEK1-et), amely hozzájárul a kór kialakulásához.

A most 32 éves Pete Frates-t 2012-ben diagnosztizálták ALS-sel – abban az évben, amikor az esküvője volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik