Külföld

Hága: Hollandia részben felelős a srebrenicai mészárlásért

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 06. 27. 19:47

Az ítélet szerint megfosztották a túlélés esélyétől az ENSZ-békefenntartók bázisán menedéket kereső boszniai férfiakat.
Korábban a témában:

Hollandia kormánya részben felelőssé tehető mintegy háromszáz boszniai muzulmán haláláért, akiket szerb katonák az 1995-ös srebrenicai mészárlás során meggyilkoltak, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról – mondta ki kedden a hágai fellebbviteli bíróság.

A törvényszék döntése jórészt megerősítette az ügyben eljáró bíróság korábbi ítéletét, miszerint a holland katonáknak nem lett volna szabad átadniuk a bázisukon menedéket kereső boszniai férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek, mivel tudatában lehettek azon veszélynek, hogy meg fogják őket ölni.

Gepke Dulek, a bírói testület elnöke kijelentette:

az érintetteket a fenntartások nélküli átadással megfosztották a túlélés esélyétől.

A bíróság úgy vélekedett, hogy az elhurcoltaknak nagyjából 30 százalék esélye lett volna a túlélésre, amennyiben a bázison maradhatnak.

Az ítélethirdetést az áldozatok családtagjai nagy felháborodással fogadták. Helyszíni tudósítások szerint többen bekiabáltak, igazságtalannak nevezve a döntést. „Ez szégyenteljes ítélet, amely azt az üzenetet közvetíti, hogy nekünk, muszlimoknak nincs jogunk az élethez” – fogalmazott a panaszosokat összefogó csoport vezetője, hozzátéve, hogy mindenképpen fellebbezni fognak.

Marco Gerritsen, a hozzátartozók ügyvédje azt közölte, hogy megérti ügyfelei haragját, jogi szempontból azonban nem olyan rossz az ítélet annak ellenére, hogy a túlélési esélyek kiszámítása meglehetősen önkényes volt. Az áldozatok hozzátartozói 2015-ben fellebbeztek a korábbi ítélet ellen, mondván, hogy az nem kielégítően állapította meg a holland békefenntartók felelősségét.

Eközben arról számolt be a helyi sajtó, hogy

beperli a holland államot mintegy kétszáz olyan egykori katona, akit annak idején Srebrenicába küldtek „lehetetlen küldetésre”.

A felperesek jogi képviselője közölte, ügyfelei a mészárlás óta eltelt 22 év után egyenként jelképes 22 ezer eurós kártérítést követelnek az elszenvedett traumáért. A panaszosok állítása szerint Hága tudhatta, hogy a misszió teljesíthetetlen, a világ ráadásul azóta is őket okolja, mert nem tudták megelőzni a vérfürdőt.

A Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a délszláv háború során az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környékbeli muszlim lakosság itt keresett menedéket. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a mindössze kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. Srebrenica elfoglalását követően a szerb csapatok néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.