Külföld
A man is reflected on a portrait of former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic, at a local bar on the outskirts of Belgrade on March 24, 2016.
Former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic was found guilty today of genocide by UN war crimes judges and sentenced to 40 years in jail over the worst atrocities on European soil since World War II. Karadzic was also found guilty of nine other charges including murder and persecution, but in what will be a blow to thousands of victims, the court in The Hague said it did not have enough evidence to prove "beyond reasonable doubt" that genocide had been committed in seven Bosnian towns and villages during the 1992-1995 war.   / AFP / NEMANJA PANCIC / Serbia OUT

“Radovan az áldozat, az ügyészek pedig a hóhérok”

24.hu
24.hu

2016. 03. 26. 16:00

Korábban a témában:

Belgrád sivár külvárosában van egy hatalmas falfestmény, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni. Egy kicsi bár, a Crazy House bejárata mellett található kép egy szakállas férfit ábrázol, aki régen a hely törzsvendége volt.

Egy orvos, Dragan Dabic, aki a világ egyik legkeresettebb emberévé vált. Valójában Radovan Karadzic, bosnyák-szerb vezető, akit az 1992-1995 között zajló boszniai háborúban elkövetett népirtással, háborús bűnökkel és emberiség ellenes bűntettekkel gyanúsítottak. Karadzicot csütörtökön ítélte 40 év börtönre a Nemzetközi Törvényszék. 

A volt boszniai szerb elnök 11 évig sikeresen elbújt a törvényhozás elől, sok időt töltve a Crazy House-ban. Bűnösnek találták az 1995-ös srebrenicai mészárlás elindításával, amiben 8 ezer bosnyák muszlim férfit gyilkoltak meg, illetve őt tartják a három évig húzódó szarajevói ostrom vezetőjének.

Europress
Fotó: Europress

Ivócimborái most is ugyanott iszogatnak, amíg Karadzic 40 éves börtönbüntetését tölti. A Vice riporterei ellátogattak Belgrádba, és benyitottak a bárba, ahol a férfiak Karadzic képe alatt üldögélve azt állították,

sokáig nem tudták, ki is ő valójában. 

Gyakran ült itt egyedül egy kávéval vagy egy pohár vörösbor társaságában. Néha egy-két barátjával jött, csak néhány háztömbnyire lakott innen – mondta a Vice-nak Nebojsa Jevric.

Jevric, aki háborús tudósító volt és szerb nemzeti lapoknak írt a ’90-es években, azt állítja, senki nem tudta, hogy a nagy fehér szakállas férfi valójában Karadzic. Ebben egyetértett egy magát Jézusnak nevező férfi is a bárban.

Mindannyian dühösek voltunk, mikor megtudtuk, ez ő volt. Ha tudtam volna, én lettem volna az első, aki menedéket ajánl neki.

A csütörtöki ítéletet közvetítette a tévé, mivel azonban a bárban nincsen, Jevricék nem láthatták a verdiktet. Néhányan hazamentek, hogy lássák az ítélethirdetést, de a bár így is tömve volt, mivel tucatnyi újságíró érkezett a helyszínre, hogy megtudják, mi a véleményük azoknak, akik szerb nemzeti hősnek tekintik Karadzicot.

Radovan az áldozat, az ügyészek pedig a hóhérok

– mondta Miroslav Kovinjanic. Miután többen felálltak, hogy toastot mondjanak, az egyik férfi könnyek közt énekelni kezdett: csak azt akartam mondani ezzel a dallal, mennyire szeretlek, Radovan!

A szomorúságomat nem fogják visszaadni a cikkeitek és a fotóitok

– mondta egy nyugdíjas, Randjelovic az újságíróknak.

Karadzic a legmagasabb rangú tisztviselő, akit a boszniai háborúban elkövetett népirtás miatt elítéltek. A háborúban 100 ezer embert öltek meg és több mint 2 millióan menekültek el otthonaikból. Ez volt a legvéresebb konfliktus Európában a második világháború után. A Crazy House-ban azonban tisztelik, úgy mint azokat, akiknek a képei még a bár falán lógnak: Vlagyimir Putyiné (akit sok szerb a nyugati imperializmussal szembeni védelmezőnek tart), Ratko Mladic, a srebrenicai mészárlás fő felelőse vagy Slobodan Milosevic, volt jugoszláv elnök.

Azonban nem mindenki elégedett Karadzic ítéletével. Munira Subastic, a srebrenicai anyák csoportjának elnöke azt mondta, remélték, hogy megfelelő ítélet születik.

Nem az ítélet hossza a fontos, hanem a lényeg, ami mögötte van

Nyitókép: Europress

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.