Nagyvilág
Caragele, 2017. június 26.
A 2017. május 12-i képen Mihai Tudose román gazdasági miniszter nézi Sorin Grindeanu akkori, azóta leváltott román kormányfõt (b) a délkelet-romániai  Caragele településen. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE vezetõi június 26-án bejelentették, hogy a szociálliberális koalíció Tudosét javasolja miniszterelnöknek a Klaus Iohannis államfõ bukaresti rezidenciáján tartandó kormányalakítási tárgyalásokon. (MTI/AP/Andreea Alexandru)

A gazdasági miniszter alakíthat Romániában

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudosét, a bizalmatlansági indítvánnyal leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Az előző román kormány fél év alatt bukott meg, miután a szociáldemokrata PSD nyerte a román parlamenti választást, azonban a korrupciós ügyekkel és jogerős elmarasztalásokkal terhelt pártelnök, Liviu Dragnea nem kaphatott kormányalakítási megbízást. Klaus Iohannis államfő végül egy kompromisszumos jelöltet, Grindeanut nevezte ki miniszterelnöknek, akit aztán a saját pártja buktatott meg bizalmatlansági indítvánnyal. Ennek hátteréről bővebben itt írtunk.

Bukarest, 2017. június 15.
Sorin Grindeanu miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a bukaresti kormányhivatalban 2017. június 15-én, miután a román kormányt eddig támogató PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció vezetõ testületei bejelentették: bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a román parlamentben Grindeanu ellen a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Széttépték a sakálok az önállósult bábkormányfőt
Emelt fővel távozhat Sorin Grindeanu, akit saját pártja döfött hátba. A magyarság nem tudott profitálni a sakálok marakodásából.

Iohannis hétfőn azt mondta, hogy a PSD által kirobbantott politikai válság sokat árt a román gazdaságnak, az ország nemzetközi megítélésének. Úgy vélekedett: a válságnak sürgősen véget kell vetni, halaszthatatlan, hogy legyen egy új kormánya az országnak, amely megoldásokat talál a felgyülemlett problémákra, és azokra is, amelyeket “a PSD maga okozott” az utóbbi napokban. Az elnök felszólította a pártokat, hogy gyorsítsák fel a – miniszterek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást magába foglaló – parlamenti menetrendet, hogy még a hét vége előtt hivatalba léphessen Románia új kormánya.

Az ötvenéves, jogász végzettségű Mihai Tudose a PSD 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal – összesen mintegy másfél évig – vezette a bukaresti gazdasági tárcát.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt mondta, hogy az RMDSZ nem mond le a parlament elé terjesztett törvénytervezeteiről, az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik, továbbra is társadalmi paktumot szorgalmaz a román többség és a nemzeti kisebbségek között.

(MTI)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények