Nagyvilág

Szétzúzzák a szovjet emlékműveket a lengyelek

Elfogadt a lengyel parlament, hogy a síremlékek kivételével szinte valamennyi szovjet emlékművet lebontanák. Az oroszok elég idegesen reagáltak.

A lengyel parlament alsóháza (szejm) csütörtökön megszavazta a kommunizmus és más totalitárius rendszerek nézeteinek terjesztését tiltó törvény módosítását, ami a szovjet korszakban emelt emlékművek lebontását rendeli el, beleértve a Vörös Hadsereg tiszteletére emelt emlékműveket is.

A jogszabály alól kivételt képeznek a temetőkben, síroknál található emlékművek és azok az objektumok, amiket nem nyilvános területeken vagy igazolhatóan tudományos célokból, illetve műalkotásként állítottak ki, továbbá azok a építmények, amik szerepelnek az építésügyi nyilvántartásban.

A módosítást – ami hivatalos közzététele után három hónappal lép hatályba – a pártok többsége első és második olvasatban is támogatta, a képviselők közül 408-an igennel, 7-en nemmel szavaztak, 15 képviselő tartózkodott. A jogszabály kimondja, hogy emlékművek

nem tiszteleghetnek a kommunizmust vagy egyéb totalitárius rendszert jelképező emberek, szervezetek vagy események előtt.

Szerzői szerint a módosított törvény világos jelzést ad a társadalomnak, hogy az állam elítéli és fellép a totalitárius nézetek terjesztésének minden formájával szemben. A szóban forgó szobrok és építmények lebontását a törvénymódosítás hatályba lépését követő egy éven belül tervezik elvégeztetni.

A szakértők az ország területén legalább 469 ilyen emlékművet számoltak össze, közülük mintegy 250 a Vörös Hadsereg előtt tiszteleg.

Szelektív orosz memória

Az orosz külügyminisztérium csütörtöki állásfoglalásában azt írta, hogy a szejm döntése az elesettek emlékének “gyalázatos megcsúfolását” jelenti, és arra figyelmeztetett, hogy az emlékművek elleni “háború” elindítói az orosz-lengyel kapcsolatok további kiéleződését “provokálják ki”. A tárca “különösen szentségtörőnek” minősítette, hogy Varsóban erről éppen a Szovjetunió elleni hitleri agresszió évfordulóján határoztak.

Az orosz külügy sérelmezte, hogy a törvénymódosítás a “fő csapást” annak a Vörös Hadseregnek az emlékművei ellen irányította, “ami felszabadította Lengyelországot a náci iga, a lengyel népet pedig a totális kiirtás alól” (azt elfelejtették az oroszok, hogy a Vörös Hadsereg tétlenül végignézte Varsó németek általi lerombolását, pár évvel korábban pedig simán megszállta Lengyelország keleti felét).

Azután, hogy a lengyel parlament tavaly bejelentette a kezdeményezést, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy Moszkva nem hagyja válasz nélkül, ha Varsó lebontja az érintett műemlékeket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik