Nagyvilág

36 éves marokkói férfi a brüsszeli merényletkísérlet elkövetője

Egy 36 éves molenbeeki férfi volt a kedd esti brüsszeli merényletkísérlet feltételezett elkövetője, jelentette szerda reggel a VTM belga közszolgálati televízió névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

Később kiderült, marokkói állampolgárságú férfi volt a merényletkísérlet elkövetője, aki nem szerepel szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában, tudatta szerdán Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője.

Sajtótájékoztatóján a szóvivő arról számolt be, hogy a biztonsági erők által a brüsszeli központi pályaudvaron agyonlőtt férfinél nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, “csak” egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt táska volt nála, amelyet megpróbált felrobbantani. A tettes lakását éjszaka átkutatták.

Jan Jambon belügyminiszter korábban arról számolt be, hogy a hatóságok azonosították a tettest, de a személyazonosságát még túl korai lenne nyilvánosságra hozni.

A tárcavezető emellett bejelentette, hogy a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz “súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.

A belga főváros Molenbeek nevű negyede azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik