Nagyvilág

Merkel Mexikó mellé állt Trumppal szemben

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 11. 06:29

A német kancellár szerint nem a bezárkózás a megoldás.

Falak emelése nem fogja megoldani a bevándorlásnak tulajdonított problémákat. Ezt mondta a Mexikóban tárgyaló Angela Merkel. A német kancellár találkozóján Enrique Pena Nieto elnökkel bírálta az amerikai elnök elképzeléseit, mondván, a történelem arra tanít, hogy a migrációs nyomások csak akkor oldódtak meg stabilitást biztosító módon, amikor birodalmak jól kijöttek a szomszédaikkal.

Falak emelése és bezárkózás nem fogja megoldani a problémát.

A kancellár szerint a megoldás kulcsa az érintett térségek életszínvonalának, lehetőségeinek javításában rejlik.

Donald Trump még a választási kampányban tett ígéretet, hogy elnökként falat épít az Egyesült Államok és Mexikó határára, amely megfékezi az illegális bevándorlást és a drogkereskedelmet. Elnökként azt azóta már visszavonta, hogy a fal építésének árát Mexikóval fizettetné ki.

Egy Trumppal fennálló másik ellentét ügyében Merkel és Pena Nieto közösen erősítették országaik elkötelezettségét a szabadkereskedelem mellett. A mexikói elnök kijelentette: országa biztosítja a külföldi befektetések védelmét az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) esetleges újratárgyalásakor, amit Trump követel.

Az amerikai elnök többször támadta Németországot és Mexikót az Egyesült Államokkal szemben meglévő kereskedelmi többletük miatt, és a NAFTÁ-ból való amerikai kilépéssel fenyegetőzött, ha a megállapodást nem lesz kedvezőbb számára. Nagy német ipari konszerneknek – köztük olyan autógyártóknak, mint a Volkswagen, a BMW és a Daimler – gyáraik vannak Mexikóban és az Egyesült Államokban is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.