Nagyvilág

Lemészároltak 26 embert Egyiptomban

Legalább 26 ember meghalt és több tucatnyian megsérültek, amikor fegyveresek tüzet nyitottak egy kopt keresztényeket szállító autóbuszra Kairó déli részén.

A merényletet egyelőre egy szervezet sem vállalta magára.

Terrorista csoportok korábban is rendszeresen támadtak keresztényekre és más vallási kisebbségekre főként Líbia és Pakisztán területén.

Április elején az Iszlám Állam egyiptomi keresztény templomoknál hajtott végre merényleteket, a robbantásokban 42-en vesztették életüket.

Az Emmi már reagált

Magyarország határozottan elítéli az “ártatlan emberek elleni gyáva brutalitást” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel, hozzátéve, mély megrázkódtatással fogadták, hogy az egyiptomi kopt keresztény közösséget ismét támadás érte, ártatlan emberek, köztük sok gyermek életébe került az újabb erőszak.

Az Emmi azt írta: Magyarország részvétét fejezi ki és együttérzéséről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit, gyors felépülést kíván a sebesülteknek, továbbá kérdéssel fordul a nemzetközi közösséghez: “milyen messze mehet el a terrorizmus, meddig tűrjük még, hogy közösségeink folyamatos veszélyben legyenek”? A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, minden öt, vallása miatt üldözött emberből négy keresztény. A nemzetközi közösségek ezt “nem hagyhatják szó nélkül” – hangsúlyozták.

Közölték: a kormány most is kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak, támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja az egyiptomi kormányt a terrorizmus elleni harcban.

Felidézték, hogy az egyiptomi kopt keresztény közösség ellen folyamatossá váltak a terrortámadások. Mint írták, aggódva figyelik az eseményeket, amelyek ellen a leghatározottabban felemelik szavukat. Legutóbb a Kairótól mintegy 80 kilométerre lévő Tanta varosában a Szent György és az alexandriai Szent Márk székesegyházban a virágvasárnapi szentmisén történt robbantásos merénylet, a két támadásnak csaknem 50 halálos áldozata és száznál több sebesültje van. Tavaly december 11-én a kairói Szent Péter templomban 29-en vesztették életüket. Az akkori felajánlás eredményeként a sérültek közül két kopt asszony utókezelése ma is tart Magyarországon – ismertette a tárca.

(MTI, Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik