Nagyvilág

Die Welt: Magyarországtól tanulni annyit jelent, mint győzni tanulni

Németországban a Die Welt című konzervatív lap Frank-Walter Steinmeier német államfő lengyelországi látogatásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal pénteki számában.

Gerhard Gnauck A tegnap szellemei című vezércikkében kiemelte, hogy a német államfő kritikus időkben látogat Lengyelországba, ahol Magyarországgal ellentétben egyre inkább ellenállásba ütközik a nemzeti-katolikus fordulat.

Az Európai Parlament Magyarországra vonatkozó minapi döntésével kapcsolatban kiemelte, hogy a képviselők kétötöde nem támogatta a határozatot. A támogatók és ellenzők közötti törésvonal az Európai Néppárton is végighúzódik, de nincs kilátásban a Fidesz kizárása a pártcsaládból.

Ezért Orbán szövetségesei számára még mindig érvényes, hogy Magyarországtól tanulni annyit jelent, mint győzni tanulni

– írta a szerző.

Mint fogalmazott, ez mindenekelőtt Lengyelországra érvényes, amelynek kormánya az elképzelhető legszorosabb viszonyt ápolja Orbán pártjával, de nem igazán sikerül tanulnia Magyarországtól.

A Fidesz a lengyel kormánypárttal ellentétben az előző két választásokon 50 százalék körüli eredményt ért el és kétharmados parlamenti többséget szerzett, Orbán Viktor pedig úgy érezheti, hogy stabilan ül a nyeregben, hiszen egy személyben vezeti a pártot és a kormányt

– fejtette ki a Die Welt szerzője.

Orbán Viktor egyébként péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, ha kell, elmegyünk a falig az ügyben.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik