Nagyvilág

A Fülöp-szigeteki diktátor nemet mondott az EU pénzére

A Fülöp-szigetek kormánya úgy döntött, hogy a továbbiakban nem fogad el segélyt a Rodrigo Duterte elnök drogellenes kampányát bíráló Európai Uniótól, és ezzel 250 millió eurótól (mintegy 77,5 milliárd forinttól) eshet el, mondta el Franz Jessen uniós nagykövet csütörtökön Manilában.

Manila szerdán tájékoztatta erről a délkelet-ázsiai országban állomásozó uniós diplomatát, aki részletes indoklást vár a kabinettől.

Az elnök megszívlelte a pénzügyminisztérium ajánlását, amelyben a tárca azt javasolta, hogy ne fogadjon el több segélyt az EU-tól, mert ez lehetővé tenné a blokknak, hogy beavatkozzon a Fülöp-szigetek belügyeibe, hangsúlyozta Ernesto Abella elnöki szóvivő csütörtökön.

Ernesto Pernia gazdasági tervezésért felelős Fülöp-szigeteki miniszter azonban úgy véli, hogy ez az álláspont még változhat.

Nem venném készpénznek, mondta riportereknek. Ez inkább csak egyfajta válasz a bírálatokra. Nem hinném, hogy ennyiben maradna a dolog.

Duterte többször kifogásolta, hogy az EU-ból minden szintről folyamatosan bírálják drogellenes kampányát, amely ezrek életét követelte tavaly június óta. Az elnök tavaly egy alkalommal trágár kifejezésekkel és középső ujjának felmutatásával válaszolt arra, hogy az Európai Parlament közleményében aggodalmát fejezte ki a gyilkosságok miatt.

A rendőrség 2700 emberrel végzett Duterte hivatalba lépése óta, míg ismeretlen fegyveresek támadásai 1800 áldozatot követeltek. További 5700 halálesetet vizsgálnak. Hivatalba lépése után maga az elnök szólította fel a hatóságokat és a lakosságot, hogy bátran öljenek meg bárkit, akinek szerintük kábítószeres bűncselekményhez lehet köze.

Az EU mintegy 100 közösségi projektet finanszíroz a délkelet-ázsiai országban, és 2007-2013 között 130 millió eurót (több mint 40 milliárd forintot) osztott szét fejlesztési segélyekre.

Az EU a legnagyobb külföldi befektető a Fülöp-szigeteken, amely abban a kivételes helyzetben van, hogy vámmentesen exportálhatja termékeit az unióba. 2016-ban a délkelet-ázsiai ország EU-ba irányuló vámmentes exportja mintegy 1,6 milliárd euró (csaknem 500 milliárd forint) volt az uniós küldöttség adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik