Nagyvilág

Merkel és Macron együtt újítaná meg Európát

A két vezető történelmi lehetőséget lát.

Németország és Franciaország közös menetrendet készít az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről – jelentette be Angela Merkel hétfőn, miután Emmanuel Macronnal tartott megbeszélést.

A német kancellár az új francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a menetrend az uniós integráció elmélyítését, az EU hatékonyságának növelését és az euróövezet megerősítését, válságtűrő képességének fokozását célozza. Macron pedig hangsúlyozta, hogy újra meg kell alapítani az Európai Uniót és az euróövezetet.

Mindketten kijelentették, hogy akár az Európai Unió működéséről szóló Lisszaboni Szerződés módosítása is szóba kerülhet. Amennyiben kormányközi megállapodások útján nem lehetséges a kívánt változtatások végrehajtása, Németország készen áll napirendre emelni a szerződésmódosítás ügyét – mondta Merkel. Szerinte a folyamatosan változó világban az EU szerkezete és a működéséről szóló szerződés nem lehet változtathatatlan, különben az EU minden oldalról támadhatóvá válik.

Az EU megújításában nem lehetnek tabuk – tette hozzá Macron, akinek első külföldi útja a berlini bemutatkozó látogatás volt. Elmondta, hogy a francia és a német kormány közös testületet állít fel a menetrend kidolgozására. A munkát a tervek szerint a két kormány együttes ülésen zárják le júliusban, a francia parlamenti választások után. Több területen már rövid távon eredményeket lehet elérni, ezek a közös menekültügyi politika, a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás és a kereskedelem – mondta a francia elnök, aki szerint több pragmatizmusra, kevesebb bürokráciára és olyan Európára van szükség, amely megvédi polgárait. A menekültpolitikában több realizmussal kell tevékenykedni – jegyezte meg.

Németország és Franciaország kapcsolata történelmi pillanathoz érkezett, az együttműködést egész Európa érdekében tovább kell fejleszteni, hogy feltartóztassák a populisták előrenyomulását – mondta Macron. Merkel pedig kifejtette, hogy „történelmileg nagyon érzékeny pillanat” a mostani. Ezt a pillanatot meg kell ragadni és úgy kell dolgozni, hogy az emberek Európa megerősítéseként értékeljék a munka eredményét.

Macron a hazai terveiről szólva kiemelte, hogy az utóbbi 30 évben senkinek sem sikerült megoldani a tömeges munkanélküliség gondját Franciaországban. Az új vezetés ennek a feladatnak szenteli magát. A francia államfő törekvéseihez Merkel támogatást ígért, mondván, Németország csak akkor virágozhat, ha Európa virágzik, amihez erős Franciaország kell. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik