Nagyvilág

Kirúgták a tanárt, mert „finom taslit” adott óra közben beszélgető diákjának

Több száz volt és jelenlegi tanítványa követeli vissza a csodás pedagógusként jellemzett brit tanárt, akit még testi sértésért is elítéltek.

„Csodás, fantasztikus” és „a legjobb tanár az iskolában”. Így jellemezte több volt és jelenlegi diákja az angliai Cheshire megyében élő Matthew Mountfordot, akit iskolája azért rúgott ki, mert egyik óráján egy „finom taslival” figyelmeztetett egy 13 éves diákot, arra, hogy beszélgetés helyett inkább a kiosztott írásbeli feladatára koncentráljon – írta a Daily Mail.

A pedagógus visszahelyezését követelő petíciót ugyan több mint négyszáz egykori és mostani tanuló, valamint szülő írta alá, a férfi valószínűleg már soha többet nem fog tanítani. Az eset – ami miatt még testi sértésben is bűnösnek találták – ugyanis teljesen elvette a kedvét az oktatástól.

A férfi még tavaly októberben fegyelmezte meg óra közben a diákot, egy a Daily Mail beszámolója szerint még csak ütésnek sem nevezhető, és semmilyen sérüléssel nem járó „taslival”. Ami után a fiú apja bepanaszolta Mountfordot az iskolánál. A tanárt már másnap kihívta órájáról az igazgató-helyettes, közölve vele, hogy azonnali hatállyal fel van függesztve.

A lap beszámolója szerint a gyerek a hatóságoknak azt állította, a tanár olyan erővel ütötte meg, hogy a fejét majdnem beverte az asztalba. Az apja pedig a rendőrsének azt állította, hogy gyereke zokogásba tört ki az eset miatt. A tanár ezt tagadja. Elmondása szerint éppen csak megérintette hátulról a fiú fejét, aki csak ránézett, és akkor egyáltalán nem tűnt úgy, hogy az eset felzaklatta volna, és egyáltalán nem sírt.

Az eset végül a bíróságra került, ahol Mountfordnak nem volt más választása, mint bűnösnek vallania magát testi sértés vádjában. Azért, mert az iskolában zéró tolerancia van a fizikai érintésre. Azaz egy tanár még csak hozzá sem érhet egy gyerekhez, mert azzal állását sodorja veszélybe. És azt kockáztatja, hogy – mint Mountford esetében – a bíróságon köt ki.

„Amikor mi jártunk iskolába, ez az ügy soha nem került volna a bíróság elé.”

Mountford ügyvédje egyebek mellett ezzel próbálta rávenni az ügyben döntő bírót arra, hogy ne rójon ki büntetést a „kitűnő minősítésű” tanárra. A férfit azonban 40 óra közérdekű munkára ítélték és a perköltségek kifizetésére. A gyerek apja ugyan még kárpótlást is ki akart csikarni a bíróságtól a fiának okozott „fej- és nyakfájásra” hivatkozva, de ezt a bíróság visszautasította, mert „nem volt súlyos sérülés”.

Mountford a Daily Mailnek adott interjújában elmondta: 12 éven át tanított az érintett iskolában, és nagyon élvezte az oktatást, ezek után már örökre otthagyja a hivatását. Elmondása szerint mindig is voltak rosszul viselkedő diákok, de az utóbbi pár évben „a helyzet drámaian romlott”, és egyre több a pimasz, a tanárokat nem tisztelő gyerek az iskolában. A férfi hozzátette: a tanárok egymás után hagyják el a pályát emiatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik