Nagyvilág

Nők követtek el öngyilkos merényletet Nigériában

Öngyilkos merényletet követett el két nő Nigéria északkeleti részén, a robbantásokban legalább öt ember életét vesztette - jelentették be pénteken a helyi hatóságok.

A helyi rendőrkapitányság közlése szerint a kettős merényletet Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban hajtották végre éjszaka.

Előző nap három nő egy katonai őrposztnál készült öngyilkos merényletre, de a katonák még a robbantás előtt végezni tudtak velük.

Nigériában az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló Boko Haram iszlamista terrorcsoport használ fel egyre inkább kislányokat és fiatal nőket merényletekre. A szervezettől elmenekült fiatal nők beszámolója szerint a Boko Haram sok esetben kábítószert ad a lányoknak, így kényszeríti őket merényletek végrehajtására. A Csád-tó térségében 2014 óta legalább 117 robbantásos merényletet követtek el kiskorúak, és ennek 80 százalékában kislányok testére erősítették a robbanószerkezeteket.

A Boko Haram 2014 végén már egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. Megfigyelők szerint a frakciókra töredezett csoport ezért gerillahadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok, iskolák és mecsetek ellen intézett támadásokat.

Az iszlamista szervezet tevékenysége miatt már mintegy 20 ezren vesztették eddig életüket, és több mint 2,5 millióan váltak földönfutóvá – írják a nemzetközi hírügynökségek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik