Nagyvilág
AppleMark

Küzdenek a magyar iskolák megmaradásáért Erdélyben

24.hu
24.hu

2017. 05. 05. 08:54

Elkerülhetetlennek látszanak az intézménybezárások, de a román osztályok helyzete sem könnyű.

Lezárult az iskolai beiratkozások első két szakasza Romániában, az erdélyi iskolákban mintegy kilencezer gyermeket írattak be magyar tannyelvű osztályokba – számolt be a Hír TV. Azokba az osztályokba lehet még jelentkezni, ahol maradtak üres helyek, sok helyen az a tét, hogy találjanak tizenkét gyermeket, ennyire van ugyanis a törvény szerint szükség, hogy elindulhassanak a kisebbségi tannyelvű osztályok.

Emlékeztetnek: nemrég zárult az RMDSZ „Minden magyar gyermek számít” kampánya, ami azokon a településeken volt a legélénkebb, ahol veszélyben volt a magyar osztályok beindítása. A romániai magyar párt oktatásügyi alelnöke elmondta: Erdélyben mintegy kétezer intézményben van magyar nyelvű oktatás, ennek 10-15 százaléka a közvetlen megszűnés határán van. Magyari Tivadar úgy látja, már elkerülhetetlen, hogy 2020-ig bezárjanak 200-250, zömében falusi iskolát.

Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a román osztályok helyzete sem felhőtlen, egyre több helyen jelent kihívást, hogy a törvény által előírt 15 gyermeket összeszedjék, és gyakran csak iskola-összevonásokkal lehet minden évfolyamot megtartani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Man reclining in bed talking on phone and looking at second smart phone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.