Külföld
Reporters raise their hands with questions for Treasury Secretary Steven Mnuchin (R) and Chief Economic Advisor Gary Cohn (L) watched by White House Press Secretary Sean Spicer in the Brady Briefing Room on US President Donald Trump's tax reform plans on April 26, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Az amerikai történelem legnagyobb arányú adócsökkentése

24.hu
24.hu

2017. 04. 26. 21:43

Széleskörű adóreformtervet jelentett be a Fehér Ház, a Donald Trump elnök javasolta radikális reformot Steven Mnuchin pénzügyminiszter ismertette.
Korábban a témában:

A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón Mnuchin mellett részt vett Gary Cohn, Trump elnök gazdasági tanácsadó bizottságának vezetője is.

Steven Mnuchin hangsúlyozta, hogy az adórendszer átalakításának célja – az egyszerűsítés mellett – az államadósság csökkentése, a gazdasági növekedés beindítása és a munkahelyteremtés. Gary Cohn pedig leszögezte: az adóreformmal az amerikai történelem legnagyobb arányú adócsökkentése várható.

Az egyelőre csak nagy vonalakban felvázolt adóreform tervezetének lényeges eleme a személyi adók kategóriái (az adósávok) számának csökkentése, valamint a vállalati adók nagyarányú csökkentése.

A személyi adóknál hét adósáv helyett várhatóan három lesz, ugyanakkor a lehetséges adólevonások köre gyarapszik. Adókönnyítéseket kapnak a gyermeket nevelő családok és az állandó ápolásra szorulók. Változatlanul levonható lesz az adóból a lakásra kötött jelzáloghitel egy része és a jótékony célokra tett felajánlás. Az adóreform tervezetében szerepel az ingatlanadó és a minimális alternatív adó eltörlése.

A tervezet csökkenteni javasolja a vállalati társasági adó kulcsát, mégpedig 35 százalékosról 15 százalékosra. Egyszeri adóval tervezik ösztönözni az adóreform kidolgozói azt is, hogy az amerikai vállalatok a külföldön, elsősorban offshore cégekben tartott javaikat hazahozzák.

A tájékoztatón Steven Mnuchin és Gary Cohn elismerte, a tervezett új intézkedések sok részlete még kidolgozásra vár.

Az adóreform tervét a Fehér Háznak a kongresszus elé kell terjesztenie, így akár még jelentős módosítások is várhatóak. Mnuchin azonban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy előzetesen egyeztettek a republikánus törvényhozókkal, és reform alapelveiben egyetértés van. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.