Nagyvilág

Orosz hackerek törték fel a dán védelmi minisztérium rendszerét

A Kreml úgy reagált, hogy „nem foglalkoznak számítógépek feltörésével”.

Tavaly és tavalyelőtt orosz hackerek törték fel a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerét, így hozzájutottak a tárca alkalmazottjainak elektronikus levelezéséhez – közölte Claus Hjort Frederiksen védelmi miniszter.

A tárcavezető egy vasárnapi lapinterjúban beszélt a hackertámadásról. A minisztérium hírszerző szolgálata egy korábbi jelentésében közölte, hogy külföldi szereplő kémkedett a dán hatóságok ellen, és hozzáfért nem bizalmas anyagokhoz. A jelentésben nem volt megnevezve a kémkedés mögött álló ország, de a védelmi miniszter az interjújában nevén nevezi Oroszországot.

„Ez a hackertámadás a hírszerző szolgálatokhoz vagy az orosz kormány központi elemeihez köthető. A távoltartásuk folyamatos harcot igényel” – mondta Frederiksen, aki szerint Oroszország nagyon agresszív magatartást tanúsít. Úgy véli, azért tudták kivitelezni a támadást, mert a tárcánál nem védték kellőképpen a nem titkosított adatokat tartalmazó elektronikus levelezést, de azóta orvosolták ezt.

A Berlingske szerint a hackerek nem jutottak hozzá bizalmas információkhoz, de kárt okozhattak a dán hadseregnek, és a beszerzett információkat akár kémek beépítéséhez is felhasználhatják.

A kibertámadást végrehajtó csoport APT28, illetve Fancy Bear név alatt futott – ugyanez a hackercsoport hatolt be tavaly az amerikai Demokrata Párt szervereire.

A Kreml hétfőn visszautasította, hogy feltörték volna a dán hadsereg rendszerét. „Oroszország nem foglalkozik számítógépek feltörésével” – közölték, a francia elnökválasztásra utalva pedig hozzátették, hogy soha nem avatkoztak be más országok választásaiba. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik