Nagyvilág

A norvég hírszerzés szerint orosz hackerek támadtak kormányzati email-fiókokat

A nyomok ahhoz a csoporthoz vezetnek, amely Amerikában is lecsapott.

A kormányzathoz és hírszerzéshez kötődő email-fiókokat tört fel Norvégiában egy Oroszországhoz köthető hackercsoport – jelentette pénteken a norvég hírszerzés.

A tájékoztatás szerint titkos információkhoz nem tudtak hozzáférni, mert ilyeneket egyik email-fiókban sem tároltak. Parlamenti képviselők mellett a hírszerzés, a külügyminisztérium, a hadsereg és egy norvég egyetem dolgozóinak levelezéséhez szereztek hozzáférést.

A hírszerzés szóvivője elmondta: januárban figyelmeztette őket „célzott támadásokra” egy meg nem nevezett külföldi szolgálat. Arról tájékoztatták őket, hogy biztonsági szolgálatok, a norvég Munkáspárt, a hadsereg és kormányhivatalok lehetnek célpontok. Hozzátette: ilyen jellegű támadások egyébként rendszeresen előfordulnak.

A támadások nyomai az APT29-ként számon tartott csoporthoz vezetnek, amelyet az amerikai biztonsági szervek korábban Cozy Bear néven azonosítottak. Ez a csoport Oroszországhoz köthető, amerikai szakértők szerint ők hatoltak be tavaly az amerikai Demokrata Párt, korábban pedig a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának számítógépes rendszerébe.

Oroszország visszautasította a vádakat, hogy köze lenne hackertámadásokhoz.

Az AP hírügynökség szerint „spear-phishing” támadás történt, amelynek lényege, hogy az áldozatok látszólag ismert személyek vagy cégek által feladott üzeneteket nyitnak meg számítógépükön, ezzel pedig káros programok települhetnek a kiszemelt rendszerekre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik