Nagyvilág

1200 palesztin rab éhségsztrájkol

Izrael nem tárgyal a rabok képviselőivel.

Éhségsztrájkba kezdett mintegy ezerkétszáz, izraeli börtönökben biztonsági megfontolásokból fogva tartott palesztin rab – jelentette az izraeli közszolgálati rádió. A sztrájkot a Ciszjordániát kormányzó, mérsékelt Fatah párthoz tartozó, és terrortevékenységért ötszörös életfogytiglanra és még negyven évre ítélt Marván Bargúti, Mahmúd Abbász palesztin elnök lehetséges utódja indította, majd csatlakoztak hozzá a rivális, radikális iszlamista, a Gázai övezetet uraló Hamász szervezethez tartozó rabok is.

Bargúti az izraeli hatóságok engedélye nélkül írt a The New York Times című amerikai lapba, Cikkében Izraelt azzal vádolta, hogy hatóságai a szabálytalanságok elfogadtatásáért terroristaként bélyegzik meg a palesztin rabokat, önkényes letartóztatásokat, kínzásokat, továbbá szigorú korlátozásokat hajtanak végre.

Az izraeli börtönhatóság bejelentette, hogy fegyelmi intézkedéseket vezetnek be a éhségsztrájkoló elítéltekkel szemben. Gilád Erdán belbiztonsági miniszter kijelentette, nem tárgyalnak a rabok képviselőivel. Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnök és a Hamász gázai vezetői üdvözölték a sztrájkot, amely az étel megtagadását jelenti.

Az izraeli börtönökben 6300 palesztin foglyot – köztük ötvenhét nőt és háromszáz kiskorút – őriznek biztonsági megfontolásokból, a rabok fele a Fatah párthoz tartozik. Az utóbbi másfél évben jelentősen megnőtt a számuk a főként késeléses és gázolásos merényletekkel jelentkező terrorhullám miatt.

A rabok közül mintegy ötszázan jogerős ítélet nélküli, úgynevezett adminisztratív fogságban vannak. Ellenük az izraeli hatóságok szerint azért nem indítanak jogi eljárást, mert a per során kiderülne az ellenük szóló vádakat bizonyító palesztinok személyazonossága, lelepleződnének az izraeli informátorok.

A Háárec című újság szerint azért április 17-re tűzték ki az éhségsztrájk kezdetét, mert szeretnék befejezni a május végén induló ramadán böjti hónap előtt, ugyanis a nappal böjtölést és táplálkozást csak napnyugta után engedélyező ramadán idején vallási szempontból gondot okozna az éhségsztrájk.

A foglyok két héttel ezelőtt összeállították követeléseik listáját: a bírósági ítélet nélküli fogva tartás és a magánzárkák felszámolását, korábban visszavont jogok visszaadását, valamint minden börtönszárnyban nyilvános telefonkészülék elhelyezését, gyakoribb családi látogatásokat és közös családi fényképezés engedélyezését kérik.

A palesztin biztonsági foglyok családtagjai számára a Palesztin Hatóság minden hónapban fizetést biztosít, amely a rájuk mért büntetés nagyságával növekszik, valamint szabadulásukkor is helyi viszonylatban jelentős pénzösszeget vehetnek át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik