Nagyvilág
NEW YORK, USA - APRIL 12: Russian Deputy Permanent Representative to the United Nations Vladimir Safronkov (L) attends a meeting that gathered to hold a vote on a resolution condemning April 4 chemical attack in Syria's Idlib on April 12, 2017 at UN Headquarters in New York City, United States. Russia on Wednesday shot down a UN Security Council draft resolution that would have condemned a chemical weapons attack in Syria earlier this month. The draft was a slightly revised version of a text penned last week by the U.S., the U.K. and France. It expressed support for a UN-sponsored fact-finding mission, and urged all parties to cooperate and provide full access to the affected site. China, Kazakhstan and Ethiopia abstained from Wednesday's vote, while Russia ally Bolivia voted against. Volkan Furuncu / Anadolu Agency

Oroszország vétózott, bevédte a szíriai elnököt

24.hu
24.hu

2017. 04. 13. 06:34

Korábban a témában:

Oroszország megvétózta az ENSZ BT-ben kedden délután azt az amerikai-brit-francia kezdeményezésű határozattervezetet, amely a szíriai kormány együttműködését kérte a múlt héten történt – és legalább 87 halálos áldozatot követelő – Hán Sejkún-i gáztámadás kivizsgálásának ügyében.

A szíriai polgárháború hat évvel ezelőtti kezdete óta ez volt a nyolcadik eset, hogy Moszkva BT-beli vétójogával megvédte Bassár el-Aszad elnök kormányát.Oroszország már délelőtt jelezte, hogy ennek a tervezetnek a szövegét is elfogadhatatlannak tartja, mint a korábbi nyugati változatét.

A most beterjesztett verzió vizsgálatot rendelt volna el, de szankciókat nem helyezett kilátásba. Ezekkel Moszkva még egyetértett volna. A dokumentum részletes adatokat követelt volna a szíriai légierő akkori bevetéseiről és a repülési tervekről. A bekért információk között az érintett katonai parancsnokok nevei is szerepeltek volna, illetve a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nyomozói számára betekintés az ügy szempontjából releváns szíriai légibázisokhoz.

A nyugatiak a múlt héten már beterjesztették a mostani változatot, előtte pedig egy másikat, de egyik rendkívüli ülésen sem szavaztak róla a BT-ben. Két rivális dokumentumot is köröztettek akkor a testületben, az egyiket Oroszország, a másikat a tíz ideiglenes tagország javasolta. Az orosz változat nem írta volna elő a szíriai kormány együttműködését a vizsgálatban. A vétójoggal nem rendelkező tagországok határozattervezete pedig a nyugati hatalmak dokumentumát vette alapul, de kivették belőle a damaszkuszi rezsimmel szembeni követeléseket. Ezeket a vegyi fegyverek használatának tilalmára vonatkozó 2118-as számú, 2013. évi ENSZ-határozat egyes pontjaival helyettesítették, miszerint a szíriai vezetésnek teljes mértékben együtt kell működnie az OPCW-vel és az ENSZ-szel, ennek keretében a szervezetek szakértőinek minden létesítménybe be kell tudniuk jutni, és minden érintettet kihallgatni.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a szerdai szavazás után felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel Aszad védelmével, és megismételte azt, amit délelőtt mondott, hogy bár az Egyesült Államok együtt akar működni Oroszországgal a szíriai válság politikai megoldásán, Moszkva a mostani szavazatával elutasította ezt.

Ha a szíriai rezsim ártatlan, amint Oroszország állítja, akkor az ebben a határozattervezetben követelt információ igazolta volna

– jelentette ki.

Vlagyimir Szafronkov, Oroszország helyettes nagykövete azonban így válaszolt: a határozattervezet anélkül vádolta Damaszkuszt, hogy lefolytattak volna egy független vizsgálatot a gáztámadás ügyében. Szerinte még semmilyen szakértő nem ment el a támadás színhelyére, így lehetetlen megállapítani, hogy ki a bűnös. Viszont a gáztámadást megtorló csapásokkal az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert még nem bizonyított, hogy a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be – mondta, utalva arra, hogy a gáztámadás után két nappal az amerikai hadsereg Donald Trump elnök parancsára 59 Tomahawk robotrepülőgéppel csapást mért egy szíriai légitámaszpontra.

Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete egy korábbi BT-tanácskozáson azt mondta: London szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gáztámadásért a felelősség nagyon nagy valószínűséggel a damaszkuszi kormányt terheli, mert brit tudósok megvizsgálták a támadás színhelyén talált bizonyítékokat, és szarin, vagy ahhoz nagyon hasonló idegméreg nyomait találták. Szafronkov hiteltelennek nevezte ezt.

Az OPCW szakértői már vizsgálják a helyszínen a támadás körülményeit.

Kína – amely szintén megvétózott már hat határozattervezetet Szíriával kapcsolatban, vagyis általában úgy szavazott, ahogy Oroszország – tartózkodott a szerdai voksoláson. Trump elnök a NATO főtitkárával közösen tartott szerdai sajtóértekezletén erre reagálva azt mondta: noha nem lepte meg a kínai tartózkodás, nagyon örül neki, “megtisztelőnek” tartja. Trump a múlt héten Washingtonban találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, kedd este pedig telefonon beszélt vele.

Elítélte a szerdai BT-beli orosz vétót Francois Hollande francia elnök és Boris Johnson brit külügyminiszter is. Hollande azt mondta, “nagy felelősség terheli” Moszkvát, Johnson pedig azt, hogy Oroszország “rossz oldalra állt ebben a vitában”.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.