Nagyvilág

Kibékülne Washington és Moszkva

Munkacsoportot hoz létre az Egyesült Államok és Oroszország a kétoldalú viszony stabilizálása érdekében - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, az orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval közösen megtartott szerda esti moszkvai sajtóértekezletén.

Tillerson szerint az amerikai-orosz kapcsolatok mélypontra kerültek, és a bizalom alacsony szintje jellemzi őket. Hangot adott meggyőződésének, hogy a világ két vezető nukleáris hatalma között nem lehet ilyen viszony.

Megalapozottnak nevezte ugyanakkor az Egyesült Államok álláspontját, miszerint a szíriai kormányerők múlt héten vegyi fegyvert vetettek be – Donald Trump elnök erre hivatkozva rendelt el korlátozott katonai csapást Szíria ellen – és azt állította, hogy Bassár el-Aszad rendszere több mint félszáz alkalommal használt klórt és egyéb harci mérget tartalmazó eszközöket.

Lavrov kijelentette, Vlagyimir Putyin orosz elnök kész jóváhagyni a szíriai légtérben az orosz és az amerikai harci gépek közötti incidensek megelőzését célzó kétoldalú memorandum hatályának helyreállítását

Hozzátette, hogy hogy készséget tapasztalt az amerikai fél részéről a szíriai Idlíb tartományban történt vegyifegyver-incidens nemzetközi kivizsgálásának ügyében.

Az orosz diplomácia vezetője szerint a felek megállapodtak az együttműködésben a szíriai konfliktus békés megoldásában, és egyúttal megerősítették megalkuvás nélküli elkötelezettségüket az Iszlám Állam terrorszervezet szétverése iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik