Nagyvilág
(FILES) This file photo taken on April 06, 2017 shows a young migrant boy waiting in front of the Hungarian border fence at the Tompa border station transit zone.  
European countries must stop returning asylum seekers to Hungary because of deteriorating conditions there for new arrivals including children, and allegations of abuse, the United Nations said on April 10, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Feltételekhez kötik a menekültek visszaküldését Magyarországra a németek

24.hu
24.hu

2017. 04. 11. 14:56

Németország csak akkor küld vissza menedékkérőket Magyarországra, ha garanciát kap az uniós előírások betartására - írta kedden a Berliner Morgenpost című német lap berlini kormányzati forrásokra hivatkozva.
Korábban a témában:

A beszámoló szerint a német kormány “aggódik” a közelmúltban történt jogszabályi változások révén előállt magyarországi menekültügyi helyzet miatt. Ezért a szövetségi belügyminisztérium egy április 6-i keltezésű utasításban elrendelte, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) csak akkor küldhet vissza menedékkérőket Magyarországra az európai uniós – úgynevezett dublini – menekültügyi rendszer keretében, ha a magyar hatóságok minden egyes esetben garantálják az uniós előírások betartását az elhelyezést és a menekültügyi eljárást illetően.

Ilyen garanciavállalás nélkül a BAMF nem adhat át menedékkérőket a magyar hatóságoknak

– áll az utasításban.

A visszaküldési, illetve visszafogadási eljárást rögzítő dublini rendelet főszabályként előírja, hogy abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU, illetve a menekültügyi együttműködésben résztvevő európai országok alkotta területre.

A BAMF ennek alapján 2016-ban csaknem 12 ezer menedékkérő Magyarországra küldését kezdeményezte, az idén a január-februári időszakban pedig további mintegy 900 visszaküldési eljárást kezdeményezett.

A magyar fél tavaly 294, az idén február végéig pedig 23 menedékkérőt fogadott vissza Németországtól – áll a Berliner Morgenpostban és a kiadóvállalat Funke médiacsoport többi napilapjában megjelent beszámolóban.

Felidézték, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bírálta az új magyar szabályozást és felszólította az uniós tagországokat, hogy ne küldjenek vissza menedékkérőket Magyarországra, amíg a kötelező őrizetbe vételükről rendelkező törvénymódosítását nem hozzák összhangba az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal.

Hozzátették, hogy a német ellenzéki Zöldek is bírálják a magyarországi szabályozást, de a német kormány tevékenységét is. A párt szerint nem megfelelő megoldás, hogy a BAMF feltételekhez köti a menedékkérők visszaküldését Magyarországra.

A megfelelő az lenne, ha Berlin felfüggesztené ilyen irányú tevékenységét, mert menedékkérők visszaküldése Magyarországra a dublini rendszer keretében az emberi jogok és az alapvető jogok megsértését jelenti

– mondta Luise Amtsberg, a Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának menekültügyi kérdésekben illetékes szóvivője.

(MTI, kiemelt kép: Getty Images Hungary)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.