Belföld

Inkább nem küldene Magyarországra menekültet az ENSZ

A dublini rendelet felfüggesztését kéri Magyarországgal kapcsolatban az UNHCR, mert itt durván bánnak a menekültekkel.

Felfüggesztené a menedékkérők visszaküldését, azaz az Európai Unió dublini rendeletét Magyarország vonatkozásában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Erről a szervezet hétfőn írt a honlapján. Filippo Granfi főbiztos szerint a menedékkérők helyzete Magyarországon az őrizetbe vételükkel annyira leromlott, hogy

inkább arra kéri a részes államokat, hogy ne küldjenek vissza menekülteket addig ide, amíg a magyar hatóságok gyakorlata nem fog igazodni az európai és nemzetközi joghoz.

Granfi üdvözölte az EU lépéseit Magyarország felé, hogy rákényszerítsék az országot egy új menekültügyi jogszabály elfogadására, de hozzátette, sürgős intézkedésre van szükség. Az UNHCR már jelezte az unió és a magyar hatóságok felé, hogy a korlátozások miatt szinte esélytelen a menekülteknek magyar – és uniós – földre lépni.

Külön kitérnek arra, hogy kereskedelmi konténerekből felhúzott központokban tartják fogva a menedékkérőket, akik kérelmük elbírálásáig nem távozhatnak, maximum Szerbia felé. Április 7-én az UNHCR 110 itt lévő menekültről tudott. Szóba kerül a magyar rendőrök durva fellépése is a menekültek ellen.

Ezeknek az elfogadhatatlan gyakorlatoknak véget kell vetni, és sürgetem a magyar hatóságokat, hogy továbbra is vizsgálják ki az abúzusról és erőszakról szóló bármely állítást.

Arról is írnak, hogy az EU-t már megkeresték azzal, hogy vezessen be egy gyors regisztrációs rendszert a bevándorlóknak és menekülteknek. Ez szerintük a magyar déli határon is enyhítené a nyomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik