Nagyvilág

Szörnyű halála volt a meggyilkolt izlandi lánynak

Brutálisan megverte és fojtogatta áldozatát a Thomas Moller Olsen, a grönlandi matróz, akit a húszéves Birna Brjansdóttir meggyilkolásával vádoltak meg Izlandon. Az április 9-én, vasárnap nyilvánosságra került vádirat szerint a lány még élt, amikor a férfi az óceánba dobta meztelen testét.

Amint azt korábban megírtuk, egész Izland összefogott, amikor egy február eleji szombat hajnalon Birna Brjansdóttirnak nyoma veszett. A hivatásosok mellett önkéntesek százai keresték a lányt, amíg holttestét kilenc nappal az eltűnése után partra vetette az óceán.

Birna Brjansdottir (fotó: Metropolitan Police)

A lányt egy utcai kamera látta utoljára Reykjavík belvárosában, ahogy azt a bérautót is, ami csak percekkel utána haladt el ugyanott. A gyanú gyorsan a kocsiban ülő grönlandi matrózokra terelődött. Birna Brjansdóttir holttestének előkerülése után mindketten előzetes letartóztatásba kerültek, de Nikolaj Olsent hamarosan kiengedték.

A nyomozás során kiderült, hogy az autóban még valóban két férfi ült, amikor felvették a lányt, de nem sokkal később Olsen kiszállt a kikötőben annál a halászhajónál, amelyiken együtt dolgozott Thomas Moller Olsennel. Utóbbi, csak akkor támadt rá lányra, amikor már kettesben voltak.

A vádiratból kiderül, hogy a férfi többször megütötte a lány arcát és fejét, eltörte az orrát, és kézzel fojtogatta. Testét számtalan olyan sérülés borította, amik csak bántalmazás során keletkezhettek. A lány eszméletlen volt, de még élt, amikor a férfi az óceánba dobta: a halál vízbefúlás során következett be.

Kiderült, hogy Thomas Moller Olsent korábban Grönlandon megvádolták egy eszméletlen nő megerőszakolásával, de a bíróság ejtette az ügyet, amikor felbukkant egy tanú, aki eskü alatt vallotta, hogy kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális aktus történt.

Izlandon a gyilkosságért kiszabható maximális büntetés 16 év börtön. Thomas Moller Olsen helyzetét súlyosbíthatja, hogy a rendőrök nagy mennyiségű, több mint 23 kiló hasist találtak a kabinjában, amikor átkutatták a hajót. Az áldozat régebben elvált szülei anyagi kártérítést ia követelnek az őket ért veszteségért, fejenként 10,5 millió izlandi koronát (27,4 millió forintot) szeretnének kapni.

(Iceland Magazine)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik