Nagyvilág

Csehül áll Orbán harca Soros ellen

Vaclav-Klaus-(960x640)(2).jpg (Vaclav Klaus )
Vaclav-Klaus-(960x640)(2).jpg (Vaclav Klaus )
Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy hír lett, Václav Klaus állt a magyar kormányfő mellé.

A volt cseh államfő szerint Soros György neve jelképe a “polgári társadalom” fogalom totális félremagyarázásának, ezért ő támogatja Orbán Viktor fellépését az amerikai milliárdos ellen. Az állami hírügynökség szemlézte a Lidové Noviny című cseh lapban megjelent interjút, amelyben Václav Klaus kijelentette: meggyőződése, hogy a múltban és  most is Soros György – az általa alapított szervezeteken keresztül leplezetten – próbálja befolyásolni a politikát és a közvéleményt.

Soros neve számomra a “polgári társadalom” fogalom totális félremagyarázásának a jelképe. Én mindig a polgárok, hozzáteszem, a szabad polgárok társadalmára törekedtem. Soros úr nem ezt akarta, és nem ezt akarja. Ő a kiválasztottak, és ráadásul a gazdagok társadalmának a híve.

Orbán Viktor lépéseivel Soros György ellen Klaus teljesen egyetért, azokat bátornak, rendkívül szükségesnek tartja.

Bárcsak valami ilyesmit tett volna a mai cseh kormány is.

Ő már a kilencvenes évek elején összetűzésbe került Soros Györggyel, amikor kormánya ’92-ben elutasította a Prágában előző évben létrehozott Közép-európai Egyetem állami támogatását.

Nagyon régen volt, részletekre már nem emlékeszem. Alapvető benyomásom az volt, hogy Soros nagy veszélyt jelent a demokrácia építésére Csehországban. Nem volt kifogásom a prágai alapítványa ellen, de az egyetemét nagy problémának tartottam. Ennek ellenére el kell mondani, hogy Soros prágai egyetemét húsz évvel ezelőtt senki sem tiltotta be.

Szerinte az egyetem azért távozott 1996-ban Prágából, mert az általa vezetett cseh kormány nem volt hajlandó teljesíteni az egyetem által követelt privilégiumokat.

Soros György és az általa pénzelt intézetek későbbi politikai tevékenysége a világ számos országában bebizonyította, hogy ez a döntés (a cseh kormányé) helyes volt.

Klaus a rendszerváltás után csehszlovák pénzügyminiszter, majd a nacionalisták kormányfője lett. Később volt parlamenti elnök, majd 2003 és 2013 között köztársasági elnök. Legendás EU-ellenességéről, és orosz-barátságáról itt olvashat cikkeket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik