Külföld
vaclav klaus (vaclav klaus)

A cseh exelnök nem európai, de oroszimádó

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 09:10

Mindig nagy mókamester volt a cseh exelnök, ha Európáról volt szó. Elmondta, hogy rühelli a központosító EU-t, tojik a V4-re és Oroszország a nagy királyság.
Korábban a témában:

“Elnök úr, mindketten európaiak vagyunk…” – ezzel a svungos kijelentéssel (azaz kérdésfelvezetéssel) kezdődik a Magyar Nemzetben megjelent Václav Klaus-interjú. A korábbi, finoman szólva különutas cseh államfő a híres Valdaj Klub szocsi összejövetelén beszélt Európáról és a démonizált Oroszországról.

Az első kérdésre, miszerint mi a baj most Európával, az volt a válasza, hogy azt taglalta, ő nem tartja magát európainak. Ha már identitás, akkor Klaus inkább prágai, cseh, maximum közép-európai, de erősen érzi a szlávságát is. “Semmi bajom az írekkel vagy a finnekkel, de nem sok közösséget érzek velük” – tette hozzá.

Nem kell az euró

Klaus szerint Jacques Delors és köre szúrta el az európai integrációt, amikor pénzügyi egyesítésre kezdett törekedni a maastrichti szerződés után. Szerinte rossz, hogy most a központosítás irányába halad a projekt.

A menekültekkel kapcsolatban Szergej Lavrov orosz külügyminisztert idézte, aki szerint a német politikai vezetők adták meg a lökést, hogy százezrek elinduljanak Európa felé. Klaus nemrég Rodoszon járt, ami közel van a török partokhoz, mégse jönnek ide a migránsok, inkább Kószon és Leszboszon kötnek ki. Egy merész, de kissé érthetetlen logikai fordulattal aztán azt mondja:

Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, ám felmerül bennem, hogy kik szervezik a szállítást?

A magyar kerítést, ha konkrétan nem is mondja ki, támogatja, mivel “ön is bezárja otthon a lakása ajtaját”. Klausnak persze semmi sem tetszik, így a visegrádi négyek együttműködését is a nyugat kreálmányának tartja. Persze ő mindig is támogatta az együttműködést, de a V4 szerinte a magyarok, aztán a lengyelek játszótere lett. Hozzátette, Lech Kaczynskivel vagy Ivan Gašparoviccsal jó volt együtt dolgozni, Sólyom Lászlóval nem.

Az orosz viszonyról azt mondta, megérti a terhelt múlt miatt, ha a lengyelek nem bíznak bennük, de a cseheknek 1945-ig nem volt rossz tapasztalatuk velük. “Vannak, akik még mindig a kommunizmussal, Brezsnyevvel hadakoznak, amikor ez már a múlt” – tette hozzá Klaus.

Szerinte sokan még nem értik, hogy a Szovjetunió nem Oroszország.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.