Külföld
Ambassador Susan Rice, National Security Advisor speaks during a conference on the transition of the US Presidency from Barack Obama to Donald Trump at the US Institute Of Peace in Washington DC, January 10, 2017.  / AFP PHOTO / CHRIS KLEPONIS

Trump bűncselekménnyel vádolja Obama egykori tanácsadóját

24.hu
24.hu

2017. 04. 06. 10:33

Korábban a témában:

Barack Obama volt amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Susan Rice  lehetségesnek nevezte, hogy mások lehallgatása keretében “véletlenül” lehallgatták Donald Trumpot és munkatársait, de tagadta, hogy ő szivárogtatta ki Trump egyes volt munkatársainak orosz kapcsolatait.

Donald Trump elnök szerdán a The New York Times című lapnak adott interjújában leszögezte: Susan Rice “bűncselekményt követhetett el”, amikor azonosította  lehallgatott munkatársai nevét. Az elnök szerint az Obama-kormányzat más tisztségviselői is érintettek lehetnek az ügyben.

Ez lesz a legnagyobb sztori

– mondta a Fehér Ház Ovális Irodájában adott interjújában az elnök. Ám arról nem kívánt konkrétumokat közölni, hogy szerinte kik lehetnek az Obama-kormányzat más érintett tisztségviselői.

Susan Rice kedden az MSNBC televíziónak adott interjújában tagadta a Bloomberg hírügynökség és a Fox televízió korábbi értesüléseit, miszerint politikai okokból megpróbálta kideríteni, majd kiszivárogtatni azoknak a személyazonosságát, akik Donald Trump kampánycsapatában, majd az átmenetet bonyolító munkatársai körében kapcsolatban állhattak vagy beszélgetéseket folytathattak orosz tisztségviselőkkel. Ezeket a beszélgetéseket a hírszerzés állítása szerint “véletlenül” lehallgatta és rögzítette is, amint azt John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója is elismerte.

A volt nemzetbiztonsági főtanácsadó az MSNBC riporterének azt mondta:

hamis az az állítás, miszerint az Obama-kormányzat politikai célokra használta a hírszerzést.

Elmondta, hogy nemzetbiztonsági főtanácsadóként más magas rangú tisztségviselőkkel együtt minden reggel megkapta a titkosszolgálati jelentéseket, amelyek konkrét neveket nem tartalmaztak, de előfordult, hogy kérte a jelentésben szereplő emberek beazonosítását a hírszerzéstől, amit indokolt esetben meg szoktak tenni.

Rice visszautasította Donald Trump állítását, hogy a Fehér Ház még az elnökválasztási kampány alatt lehallgattatta őt. Rice úgy fogalmazott azonban,

“lehetséges volt”, hogy Donald Trump és munkatársai “véletlenül” a lehallgatottak között legyenek.

Tagadta viszont, hogy egyes személyeket – így például Michael Flynnt, Trump elnök első és lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadóját – ő “leplezte” volna le.

Rice-ügy nagy vihart kavar a kongresszusi politikusok körében és az amerikai közéletben. Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor például kedden este egy interjúban leszögezte: “Susan Rice révén végre előbújik az igazság”. A szenátor azt is felvetette, hogy büntetés terhe mellett a kongresszus elé kellene idézni a volt nemzetbiztonsági főtanácsadót.

Trump elnök március elején Twitter-bejegyzésben állította először, hogy a volt elnök, Barack Obama lehallgattatta őt és munkatársait. A volt elnök akkor ezt szóvivője útján tagadta.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.