Nagyvilág

Robbantás a szentpétervári metróban: gyerekek is lehetnek az áldozatok közt

Durva felvételeket tettek közzé a helyszínről, legalább tízen meghaltak.

Robbanás történt hétfőn Oroszországban, a szentpétervári metróban – adta hírül az RT. A jelenlévők által az internetre feltöltött felvételeken egy súlyosan megrongálódott szerelvény látszik, a metróalagút füsttel telt. A helyszínen készült durvább képeket ide kattintva nézhetik meg.

A szentpétervári metrót üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a járművön történt robbanás, feltehetően egy házilag készített pokolgép robbant fel. Az Interfax hírügynökség tájékoztatása szerint a robbanóeszközt repeszekkel töltötték meg, hogy nagyobb kárt okozzon.

A Sputnik beszámolója szerint a robbanás a Béke tér (Szennaja Ploscsagy) megállónál történt. Ez a Telegraph tudósítója szerint egy forgalmas átszállóhely, ahol három metróvonal találkozik. A szövetségi Nyomozó Bizottság nyilatkozatában közölte: a robbanás két metrómegálló között történt, de a metróvezető helyes döntést hozott azzal, hogy nem állt meg az alagútban, hanem továbbment a legközelebbi állomásig, így gyorsan ki lehetett menteni a szerelvényen lévőket és nem járt több áldozattal a robbanás.

Fotó:Europress/AFP/Ruslan SHAMUKOV

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az áldozatok közt több gyermek lehet, mert Oroszországban tavaszi szünet van. Az orosz egészségügyi miniszter elmondása szerint tízen meghaltak, közülük hét ember a helyszínen, egy a mentőben, ketten pedig a kórházban vesztették életüket. A robbantásban ötven ember megsérült.

A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható. A férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt. Íme a fotó:

Fotó: Twitter/PEH

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról.

A városban tartózkodik Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azt mondta: terrorista indítéka is lehetett a robbanásnak. Később az orosz főügyész megerősítette, hogy terrorcselekmény történt, majd hivatalának szóvivője visszakozott, mondván, korai még erről beszélni. Mindenesetre az Iszlám Állam követői már ünneplik a robbantást.

Egy szemtanú az orosz Life News portálnak azt mondta, vérző, égő hajú embereket látott. Hozzátette, a barátnője a felrobbant kocsi mellett utazott, miután kiszállt a szerelvényből, megcsonkított embereket látott. A Telegraph arról is írt, hogy egy másik szerelvényen, a Szadovaja állomásnál is lehetett robbantás, de később pontosítottak: a hatóságoktól származó értesüléseik szerint egy robbantás volt, viszont egy fel nem robbant pokolgépet is találtak.

A szentpétervári metrót leállították, a moszkvai metróban pedig szigorúbb biztonsági intézkedések léptek életbe.

 

Cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik