Nagyvilág

A lengyel ügyészség szerint szándékosan okozták a szmolenszki légikatasztrófát

Az orosz légiirányítókat vádolják.

Két orosz légiirányítót gyanúsítottak meg Lengyelországban azzal, hogy ők okozták szándékosan a 2010-es szmolenszki légikatasztrófát. A vádhatóság a tragédia idején rögzített hangfelvételek újbóli elemzésére hivatkozik. A szintén az irányítótoronyban tartózkodó harmadik orosz tisztet bűnrészességgel vádolják.

2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszknél lezuhant a lengyel kormány repülőgépe, a fedélzetén utazó 96 ember, köztük Lech Kaczynski elnök életét vesztette. A légikatasztrófa okainak vizsgálatára a lengyel nemzetvédelmi tárca tavaly februárban új bizottságot hozott létre, miután a 2015 novembere óta kormányzó Jog és Igazságosság párt úgy látja, hogy az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.

Marek Kuczynski, a vizsgálatot felügyelő lengyel ügyész elmondta: jogsegélyt kértek Moszkvától, hogy az érintettekkel ismertessék a vádat és kihallgassák őket. Hozzátette: továbbra is él a nyomozás esetleges robbantásos merényletet vizsgáló szála, aminek keretében újabb laboratóriumi vizsgálatot készíttetnek. Közzé fognak tenni egy új, átfogó – külföldi szakértők segítségével készülő – jelentést is, mely a légikatasztrófa során történtekre derít fényt. A légikatasztrófa áldozataitól vett mintákat brit, olasz, ír és spanyol kriminológiai laboratóriumokban vizsgálják, s robbanóanyag esetleges jelenlétét is megvizsgálják – mondta az ügyész.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szóvivője közölte: a tragédia körülményeit az orosz hatóságok alaposan tanulmányozták, így elképzelhetetlen, hogy elfogadják a lengyel következtetéseket. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig azt mondta: ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak a lengyel ügyészség által megfogalmazott vádak.

Számunkra semmi új nem hangzott el. Csak annyiról van szó, hogy keményebbé vált a lengyel vezetés ismert politikai irányvonala. Lengyelország a kezdetektől fogva igyekezett, akár részlegesen is, az orosz hatóságokra hárítani a felelősséget a szerencsétlenségért, most pedig alaptalanul tulajdonít nekik rosszhiszeműséget, ennek megfelelően minősítve őket

– közölte a szóvivő, aki szerint a lengyel hatóságok a tragédiát belpolitikai célokra, politikai leszámolásra használják fel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik