Nagyvilág

Putyin kompromisszumra jutna Trumppal a klímaváltozás kérdésben

Oroszországnak bizonyosan sikerül kompromisszumra jutnia az Egyesült Államokkal a klímaváltozás problémáinak kérdésében - jelentette ki Vlagyimir Putyin csütörtökön a sarkvidéki területek fejlesztéséről rendezett nemzetközi tanácskozáson.

Az Arktisz – a párbeszéd területe címet viselő negyedik nemzetközi fórumon az orosz elnök egy újságírói kérdésre válaszolva – miszerint nem aggasztja-e őt az ezzel kapcsolatos amerikai álláspont – megállapította:

Azt hiszem, nem aggodalomról kell beszélni, hanem a kompromisszum kereséséről.

Arra utalt, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket eltörlő elnöki rendeletét. Putyin emlékeztetett arra, hogy ebben a témában korábban sikerült kompromisszumra jutnia George W. Bush volt amerikai elnökkel, s vélhetően erre most is lesz lehetőség.

Putyin megállapította: nem helyesli, hogy ezt az emberiség számára oly létfontosságú témát felhasználják az amerikai belpolitikai küzdelmekben.

A TASZSZ hírügynökség megjegyzi, hogy a Fehér Ház mostani lakója az üvegházhatásról szóló elmélet éles bírálója, már a választási kampányában is kifejtette az e nézettel kapcsolatos kételyeit. A napokban aláírta a “Dekrétum az energetikai függetlenségről” címet viselő rendeletét, amely az Obama által 2013-ban foganatosított, “tiszta energia terv” néven ismertté vált csomagterv felfüggesztését és felülvizsgálatát rögzíti.

Ez Obama egy sor intézkedésének a megsemmisítését jelenti. Így például eltörli a globális felmelegedés egyik kiváltójának tartott üvegházhatású széndioxidgáz kibocsátásának felső határát, feloldja az eddig bezáratott szénerőművekre vonatkozó zárlatot, feloldja a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot, engedélyezi a hidraulikus technikával történő olajkitermelést és utasítja az EPA-t, hogy 180 napon belül vizsgálja felül az Obama-féle tiszta energia terv egészét.

Az arhangelszki fórumon Putyin nem fejtette ki ugyan, hogy milyen területen kell majd kompromisszumot kötnie a tengerentúli hatalommal, de maga is hangot adott az üvegházhatással kapcsolatos nézetekkel szembeni véleményének. Az orosz elnök elmondta, a globális felmelegedés már a múlt század harmincas éveiben elkezdődött, akkor, amikor szerinte még nem voltak üvegházhatású gázokat kibocsátó antropológiai tényezők. Putyin szerint már csak azért sem lehet megakadályozni a globális felmelegedést, mert az a Föld globális ciklusainak tulajdonítható.

Ezért az a kérdés inkább, hogy miképpen lehet alkalmazkodni

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik