Nagyvilág

A Vatikánból bírálták Donald Trumpot

Az amerikai katolikusok fellépésére számítanak az elnökkel szemben.

Aggódik a Vatikán Donald Trump migrációs, egészségügyi és környezetvédelmi intézkedései miatt – ezt Peter Turkson ghánai bíboros, az átfogó emberi fejlődésért felelős vatikáni hivatal vezetője mondta csütörtökön, hozzátéve, hogy az amerikai katolikus egyház fellépésére számítanak.

Turkson kijelentette: szerencsére az Egyesült Államokban is vannak olyan hangok és vélemények, amelyek ellenzik Trump döntéseit. „Reméljük, politikai eszközökkel sikerül elérni, hogy maga az elnök lépésről lépésre felülvizsgálja néhány döntését” – jelentette ki a bíboros, hozzátéve, hogy a Vatikán az Egyesült Államok egyházának „lobbi tevékenységében” bízik. Utalt arra, hogy az amerikai püspökök közül már többen véleményt mondtak az elnök politikájáról, és befolyásolhatják azt.

A bíboros úgy vélte, hogy Donald Trump korábbi kampányígéreteit váltja valóra. „De remélem, észreveszi, hogy mekkora különbség létezik a valóság és a választási kijelentések között” – tette hozzá.

A migrációval és az egészségüggyel is foglalkozó vatikáni hivatalt tavaly óta vezető bíboros érdekesnek nevezte, hogy miközben Trump eltörölte Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseit, a szintén világhatalomnak számító Kína hajlik klímapolitikájának  módosítására a szmog elleni küzdelemben. A bíboros úgy vélte, az amerikai elnök által a fegyverkezésre szánt dollármilliárdokat más területek fejlesztésétől vonják majd el.  (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik