Nagyvilág

Trump lánya irodát kapott a Fehér Házban, de senki nem tudja, mi a dolga

Ő sem mondja el, pedig tárgyalásokon vesz részt, vezetőkkel találkozik.

Senki nem tudja pontosan, mi dolga van Donald Trump idősebb lányának, Ivankának a Fehér Házban, de ő sem válaszol az erre vonatkozó kérdésekre – írja az Independent. Pedig apja mellett vesz részt tárgyalásokon, vezetőkkel találkozik, az elnöki különgépen utazik, sőt, jövő hónapban Angela Merkel meghívására Németországban vesz részt egy fórumon, amely a nők gazdaságban betöltött szerepéről szól. Emellett irodát kapott a Fehér Ház nyugati szárnyában, és nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett.

Ivanka Trump a Politicónak azt mondta, ahogy eddig egész életében, úgy továbbra is tanácsadóként tevékenykedik apja mellett, és önként vállalja a kormányalkalmazottakra vonatkozó szabályok követését. Már januárban azt nyilatkozta az ABC műsorában, hogy reméli, apja mellett lehet, hogy segítse őt és kiálljon azon ügyek mellett, amelyek egész pályafutása alatt foglalkoztatták.

Még szintén januárban jelentette be, hogy kiszáll a családi vállalat és saját divatáru-vállalkozása vezetéséből, noha divatmárkáját továbbra is ő birtokolja és gazdasági hasznából is részesül. Az üzleti és politikai érdekek ütközésének ékes példája volt, hogy Donald Trump már elnökként tett nyilvános kirohanást a Nordstrom üzletlánc ellen, amikor az úgy döntött, a csökkenő eladások miatt nem forgalmazza az Ivanka Trump-márka termékeit.

Nem sokkal ezután Donald Trump főtanácsadója, Kellyanne Conway a Fox News műsorában nyíltan biztatta a nézőket, hogy vásároljanak Ivanka Trump-termékeket. Ezzel megsértette azt az előírást, ami értelmében senki nem használhatja közhivatalát személyes haszonszerzésre.

Februárban Ivanka Trump saját maga tette közzé a Twitteren azt a fényképet, amelyen az Ovális Irodában ül, egyik oldalán apjával, másik oldalán Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel.

https://twitter.com/IvankaTrump/status/831270847671316483

Miután az elnök lánya irodát kapott a Fehér Házban, bírálói azt követelték, tisztázza szerepét. Ivanka Trump férje, Jared Kushner egyébként hivatalosan elnöki tanácsadóként dolgozik. A washingtoni Democracy 21 elnöke, Fred Wertheimer az AP hírügynökségnek azt mondta: Ivanka szerepvállalása ebben a formában tarthatatlan, hiszen hivatalos munkakör nélkül nem vonható felelősségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik