Nagyvilág

Merkelék betegre nyerték magukat a német választások főpróbáján

Nagyon jó előjel a CDU-nak, hogy az exit poll szerint 40 százalékot kaphattak a Saar-vidéken. Martin Schulz hatása elmaradt.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Saar-vidéken tartott vasárnapi tartományi (Landtag-) választáson. Mindezt a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közölt eredménye alapján jelentették be.

Az ARD és a ZDF köztévék megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 40 százalékát szerezte meg.

Eddigi koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) messze lemaradva végzett a második helyen, a szavazatok 29,5-30 százalékával. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 13 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg. A saarbrückeni Landtagba negyedikként a CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) jutott be 6 százalékkal.

A felmérések szerint a Zöldek kiestek a tartományi gyűlésből, 4,5 százalékot értek el. Kiesett a Kalózpárt is, a szavazatok 1 százalékát szerezte meg. A liberális FDP 2012 után ismét elbukott az 5 százalékos bejutási küszöbön, 3-3,5 százalékos eredményt ért el.

A CDU belerúgott a baloldalba

A Saar-vidéken a választók a CDU és az SPD nagykoalíciójának folytatására szavaztak és elutasították a baloldali “kísérletezést” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer tartományi miniszterelnök a Landtag-választás után. A CDU-s politikus kiemelte, hogy a CDU-SPD koalíció folytatására szavazó, és az SPD és a tőlük balra álló Baloldal (Die Linke) esetleges együttműködését elutasító választók döntése országos jelentőségű, fontos üzenet a szeptemberi szövetségi parlamenti választásra tekintve.

Martin Schulz SPD-elnök, kancellárjelölt elismerte, hogy pártja nem érte el célját a tartományban, de szerinte ez nem azt jelenti, hogy nem éri el legfőbb célját, a politikai fordulatot egész Németországban. Az SPD-nek kitartásra és egységre van szüksége, hiszen a Bundestag-választás kampánya “nem sprint, hanem maratonfutás” – mondta.

Friss: íme a hivatalos végeredmény

A CDU nyerte meg saar-vidéki Landtag-választást a vasárnap este kihirdetett hivatalos, előzetes végeredmény szerint is. A CDU a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg. Az SPD 29,6 százalékkal a második helyen végzett, a Baloldal a szavazatok 12,9 százalékát szerezte meg. Az AfD a szavazatok 6,2 százalékával jutott be a saarbrückeni Landtagba.

A Zöldek 4 százalékos eredményt értek el, kiestek a tartományi gyűlésből. Nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt a Kalózpárt sem, ami a szavazatok 0,7 százalékát szerezte meg.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik