Nagyvilág

Trumpra szavazott, erre most Trump miatt deportálják mexikói férjét

Az amerikai nő pont keményvonalas bevándorlásügyi politikája miatt adta le voksát Donald Trumpra. Erre azonban nem számított.

Az Indiana államban élő Helen Beristain pontosan azért szavazott Donald Trumpra a tavaly novemberi elnökválasztáson, mert a republikánus elnökjelölt kemény fellépést ígért az illegális bevándorlók ellen. Arra azonban nem számított, hogy Trump bevándorlásügyi politikája miatt a hatóságok ki fogják utasítani az országból mexikói férjét, aki majdnem húsz éve illegális bevándorlóként érkezett az országba.

Most azonban pontosan ez történik. Az amerikai bevándorlásügyi hivatal (ICE) várhatóan ma fogja kiutasítani az országból Roberto Beristaint, Trump bevándorlásügyi rendelete alapján. És Helen most nagyon becsapva érzi magát.

A nő – aki egyébként görög bevándorló – az Indiana Public Mediának elmondta: azért szavazott Trumpra, mert azt hitte, csak gyilkosok és kartelltagok lesznek kiutasítva. Férje pedig minden, csak nem bűnöző. Trump „azt mondta, hogy a jó emberek nem lesznek deportálva” – tette hozzá a nő, aki most családjával együtt azért küzd, hogy férje az országban maradhasson.

A férfit februárban, Trump bevándorlásügyi rendeletének életbe lépése után vették őrizetbe az ICE ügynökei, mert még 2000-ben kiutasították az országból. Roberto Beristaint azután kötelezték „önkéntes deportálásra”, hogy mostani feleségével véletlenül átmentek a kanadai határon, amikor a Niagara vízesést nézték meg, és visszatéréskor kiderült, hogy illegálisan tartózkodik az országban.

Mivel akkor Helen már terhes volt gyermekével, Roberto az országban maradt, a deportálási rendelet pedig ezzel véglegessé vált. A férfi azonban nem deportálták, miután ügyvédjének sikerült elérnie az ICE-nál, hogy elnézőek legyenek vele szemben családi kapcsolatai, és büntetlen előélete miatt.

Az ICE ügynökei segítettek neki abban, hogy jogosítványt, munkavállalási engedélyt és társadalombiztosítási számot szerezzen. Azóta dolgozik, adót fizet, és nemrég tulajdonosa lett egy népszerű étteremnek az Indiana állambeli Granger városában. Tíz évvel ezelőtt pedig zöld kártyáért folyamodott, mint egy amerikai állampolgár házastársa, akivel már négy közös gyermeket nevelnek.

Trumpra szavazott, erre most Trump miatt deportálják mexikói férjét 1
Roberto Beristain

A férfi ráadásul évente bejelentkezett az ICE-nál, hogy lássák mintapolgárként éli életét. Amikor most februárban őrizetbe vették, mint illegális bevándorolót, egy ilyen látogatáson volt. A nő elmondta: először azt hitte, viccelnek vele az ICE munkatársai, amikor ott közölték vele, hogy az ellene hozott 16 éves kiutasítási döntés miatt deportálni fogják.

Barack Obama elnöksége alatt az ICE ügynökei azokra az illegális bevándorlókra koncentráltak, akik a közbiztonságot, vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztették, bűnbandákkal álltak kapcsolatba, súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy rendszeres szabálysértők voltak. Trump bevándorlásügyi rendelete azonban jelentősen kibővítette azok körét, akik deportálása prioritást élvez.

Az új jogszabály alapján egyebek mellett azokat is deportálni kell az Egyesült Államokból, akiket korábban már kiutasítottak, de mégis az ország területén maradtak. Roberto Beristain pedig pontosan ebbe a kategóriába tartozik.

A házaspár 14 éves lánya, Jasmine a New York Daily Newsnak elmondta: Helen „azt hitte (Trump) jobbá fogja változtatni Amerikát. Nem gondolta volna, hogy ez lesz belőle. Ez túl sok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik