Nagyvilág

Trump tanácsadóival tárgyalt Szijjártó Washingtonban

Nem győzte hangsúlyozni, mennyire örül a magyar kormány az új elnöknek.

Gorka Sebestyénnel, az amerikai elnök biztonságpolitikai tanácsadójával és Jason Greenblatt nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízottal tárgyalt kedden Szijjártó Péter Washingtonban. A magyar külügyminiszter emellett az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács néhány tagjával, köztük a kereskedelmi minisztérium munkatársával, a Lockheed Martin, a Fedex, a Comcast, a Citibank, a Procter&Gamble és más, Magyarországon jelenlévő amerikai vállalkozások képviselőivel munkavacsorán vett részt.

A vacsorán elmondott beszédében Szijjártó kifejtette, hogy Magyarország „örömmel szemléli az amerikai politika új megközelítéseit”. Szerinte az átalakulóban lévő amerikai gazdaságpolitika új helyzetet teremt a világgazdaságban is, s ebben a helyzetben, az új körülmények között, Magyarország eltökélt abban, hogy erősítse versenyképességét. Ehhez, mint mondta, a magyar kormány patrióta gazdaságpolitikát választott, amit „nem hagyományos gazdaságpolitikaként” jellemzett, és fő elemeként az adócsökkentést emelte ki.

A miniszter a washingtoni magyar nagykövetség új épületét is felavatta, itt is hangoztatta, hogy „az új washingtoni változásoknak mi nagyon örülünk”. Azt mondta, nem túlzás azt állítani, hogy új világrend van kialakulóban, még akkor is, ha ezt nem övezi egyetértés. „Ha visszatekintünk a történelemre, nem volt olyan valódi nagy változás, amelyet egyetértés övezett volna a kezdetekkor” – jelentette ki.

Szerinte ennek a kialakuló új világrendnek az egyik legfőbb jellemzője az Egyesült Államok eddiginél „hazafiasabb” gazdaságpolitikája, hozzátéve, hogy Magyarország szintén „erőteljes patrióta politikát” próbál megvalósítani.

Szijjártó az MTI-nek azt mondta: „a világpolitikában jól látszik, hogy a politikai korrektség és a képmutatás időszaka véget ért, a világgazdaságban pedig egészen új követelményrendszer sejlik fel, egészen más tényezők határozzák meg egy-egy ország versenyképességét, mint korábban”. Szerinte „jól látszik, hogy a magyar belpolitikába történő beavatkozási kísérletek megszűntek, sokkal konstruktívabb a hangnem, sokkal korrektebb a hozzáállás amerikai részről”. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik