Nagyvilág

Montenegró NATO-tagságát sürgeti az amerikai külügyminiszter

Republikánus képviselők azért akadályozzák a gyors döntést, mert szerintük az ország csatlakozása feldühítené az oroszokat.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter levélben kérte az amerikai szenátus vezetőit, hogy mielőbb hagyják jóvá Montenegró NATO-tagságát, amely szerinte az Egyesült Államok határozott érdeke.

Az amerikai diplomácia vezetője azzal érvelt, hogy Montenegró NATO-tagsága elősegítené az integrációt, a demokratikus reformot, a térség biztonságát és stabilitását.

A szenátus két republikánus tagja korábban megakadályozta, hogy gyors döntés szülessen a 650 ezres Montenegró felvételéről. Rand Paul megkérdőjelezte, hogy bölcs dolog-e feldühíteni Oroszországot egy apró ország tagságáért, amely nem játszhat jelentős szerepet az Egyesült Államok védelmében. A szintén republikánus John McCain szenátor azzal vádolta Pault, hogy Vlagyimir Putyin kezére játszik.

Március elejéig a 28 NATO-tagállamból 24 hagyta jóvá Montenegró csatlakozását. Az ország abban reménykedik, hogy a májusi NATO-csúcson már a szövetség teljes jogú tagjává válhat. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik