Nagyvilág

14 órán át hallgatták ki a volt dél-koreai elnököt

Vesztegetés, hatalommal visszaélés, államtitoksértés vezethetett leváltásához.

Szerdán hajnalban távozhatott a szöuli központi ügyészség hivatalából Pak Gun Hje volt dél-koreai államfő, akit 14 órán át hallgattak ki a leváltásához vezető korrupciós botrány kapcsán. Az egyebek mellett vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsított Pak nem válaszolt az épület előtt összegyűlt újságírók kérdéseire, egyből egy rá váró autóba szállt.

A volt elnök összesen 21 órát töltött az ügyészségi hivatalban. Először hallgatták ki azóta, hogy az alkotmánybíróság március 10-i döntése nyomán, mellyel a testület jóváhagyta az elnök felfüggesztéséről szóló decemberi parlamenti határozatot, megszűnt a mentelmi joga. Az ügyészek nem voltak hajlandóak nyilatkozni arról, hogy újra beidézik-e kihallgatásra vagy kérnek-e letartóztatási parancsot ellene.

Pak Gun Hje ellen azért indított alkotmányos vádeljárást a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy egyik bizalmasa és barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. A kormányzat hatalmas összegeket kért nagyvállalatoktól, köztük a Samsung Csoporttól a kultúra és a sport támogatása ürügyén, a pénzek pedig olyan alapítványoknál kötöttek ki, amelyeket Csoj ellenőrzött. A héten két ilyen alapítvány – a  Mir és a K-Sports – működési engedélyét is bevonta a dél-koreai kulturális minisztérium.

A 65 éves Pak Gun Hje volt Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából. Akár több mint 10 év börtönbüntetéssel is sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől. Dél-Koreában a botrány miatt május 9-én előrehozott elnökválasztást tartanak, amelyek várható győztese a közvélemény-kutatások szerint a liberális Mun Dzse In emberi jogi aktivista, aki a legutóbbi, 2012-es voksoláson Pak fő riválisa volt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik