Nagyvilág

Súlyos harcok törtek ki Ukrajnában

Szokás szerint nehéz kibogozni, ki kezdte, mindenesetre Mariupolnál zajlik a csatározás nehézfegyverekkel. A háború áldozatainak száma lassan eléri a tízezret.

Heves támadást indítottak hétfőn a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok Donyeck megye déli részén, a stratégiai fontosságú Azovi-tengeri kikötőváros, Mariupol térségében – közölték ukrán hírforrások.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint egy katona vesztette életét és nyolc sebesült meg a kikötőváros melletti Vogyane falunál. A közlemény szerint a szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőkkel és 100 milliméteresnél nagyobb tüzérségi fegyverekkel nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira.

A térségben működő önkéntesek egyik központja arról számolt be, hogy a szakadár erők harckocsikat is bevetettek. Közben állításuk szerint az ukrán katonák előrenyomultak, és megsemmisítették a szakadárok egyik állását, az ott lévő fegyveresek közül többen életüket vesztették.

Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 2014 tavaszán Kelet-Ukrajnában indított művelet kezdete óta mostanáig 2629 katona esett el és 9453 sebesült meg. A fegyveres konfliktusban összesen már több mint kilencezren vesztették életüket.

Vasárnap egy idős nő megsérült a Donyeck melletti Avgyijivkán, amikor a szakadárok egy lövedéke becsapódott egy házba, amiben tűz ütött ki. A megye ukrán ellenőrzésű részének rendőrkapitánya, Vjacseszlav Abroszkin közölte, hogy több lakóházat is találat ért a településen. Egy 88 éves vak férfi a csodával határos módon sértetlenül úszta meg egy lövedék becsapódását otthonába – írta Abroszkin Facebook-oldalán.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik