Nagyvilág

Az orosz külügy szerint a volt ukrán elnök kérte, hogy avatkozzanak be Ukrajnában

Viktor Janukovics akkori ukrán elnök 2014-ben valóban arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy az orosz csapatok avatkozzanak be Ukrajnában – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Govorit Moszkva rádióadónak nyilatkozva.

Egy nappal korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Kreml nem kapott olyan levelet, amelyben Janukovics azt sürgette volna Oroszországtól, hogy vezényeljen csapatokat Ukrajnába.

Zaharova kijelentette, hogy a volt ukrán elnök nem “levelet”, hanem “nyilatkozatot” írt, és sohasem tagadta, hogy azt a kézjegyével látta el. A diplomata azt nem tisztázta, hogy értelmezése szerint mi a különbség a két dokumentumtípus között.

Bizonyíték

A katonai beavatkozásért folyamodó dokumentum kulcsfontosságú bizonyíték a Janukovics ellen Ukrajnában hazaárulás miatt indított eljárásban. Ezért is okozott zavart az ukrán exelnök “levelének” létezését tagadó Peszkov-nyilatkozat. Ugyanis a nemrég elhunyt orosz ENSZ-nagykövet, Vitalij Csurkin 2014. március 3-án a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) a krími orosz katonai beavatkozást tárgyaló rendkívüli ülésén bejelentette, hogy Janukovics beavatkozásra kérte fel Putyint.

A diplomata közölte, hogy felhatalmazták a 2014. február 26-án Oroszországba menekített ukrán elnök nyilatkozatának felolvasására és bemutatására. A 2014. március 1-ji keltezésű dokumentum szerint – amely bekerült a BT-ülés hivatalos jegyzőkönyvébe – az ukrán elnök országának “törvényesen megválasztott képviselőjeként” úgy ítélte meg, hogy “Ukrajna a polgárháború szélére sodródott”. Janukovics a nyilatkozat szerint “a törvényesség, a béke, a rend, a stabilitás és az ukrán nép megvédése érdekében” kérte Putyintól a beavatkozást.

Putyint egyébként a Szövetségi Tanács (az orosz parlament felsőháza) 2014. március 1-jén – vagyis éppen a felhívás megírásának napján – hatalmazta fel arra, hogy katonai erőt alkalmazzon a Krímben. A dokumentum akkor érvet szolgáltatott Moszkvának ahhoz, hogy megindokolja az orosz erők jelenlétét a félszigeten.

Kérések

Az orosz főügyészség korábban Kijev kérésére hivatalosan közölte, hogy Janukovicstól sem az orosz elnöki hivatalba, sem a szövetségi tanácsba nem érkezett az orosz csapatok behívására vonatkozó kérés. A Kreml csütörtökön ezt úgy pontosította, hogy “levelet” nem kapott a volt ukrán elnöktől.

A dokumentummal kapcsolatos bizonytalansághoz hozzájárult az is, hogy maga Janukovics februárban azt állította, nem fordult Oroszországhoz olyan kéréssel, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

Nem kértem, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába. Ez nem így van

– közölte. Hozzátette, hogy semmilyen “levelet” nem intézett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz ebben az ügyben.

Ez először is nem egy levél, hanem nyilatkozat, másodszor pedig vannak törvények. Nem árultam el a népemet, megpróbáltam megvédelmezni a népemet, és ezt a jogkörömön belül megtenni

Egy hónappal korábban még elismerte, hogy kéréssel fordult Putyinhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik