Nagyvilág

Beleszállt a médiahatóság a Brexit mániákusába

Nigel Farage arról beszélt a rádióban, hogy Svédországban rengeteg a migránsok miatti nemi erőszak. Elmeszelhetik.

Egy hónapja sikerült a populisták egyik legnépszerűbb szólamát előadnia a Brexit-kampányban oroszlánrészt vállaló brit politikusnak, Nigel Farage-nek. Farage egy rádiós interjúban beszélt arról, hogy a migránsok halomra erőszakolják a svéd nőket, és Malmö vált Európa, sőt a világ nemierőszak-fővárosává.

Természetesen a média ezt elhallgatja – tette hozzá az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának egykori vezetője.

A kijelentés hullámai el is haltak volna mára, de az Ofcom, a brit médiahatóság panaszok miatt eljárást indított az ügyben. Az Ofcom azt vizságlja, hogy félrevezetőek voltak-e Farage kijelentései. Farage egyébként a Twitterén is megismételte kijelentését.

Azért is tette, mert szakértők beleszálltak Farage szavaiba, egy amerikai kutató egy grafikont is készített két vonallal: a nemi erőszakok számával (ami a svéd büntetőjogban mást jelent, mint a magyarban) és a menekültek számával. A grafikon azt mutatja, hogy jóval a menekültválság előtt kezdett el nőno a nemi erőszakok száma, szóval erőltetetten lehet csak párhuzamba állítani a folyamatokat.

Érdekesség, hogy Donald Trump nagyon kedveli Farage-t, akit szeretne washingtoni brit nagykövetnek, amiért persze nem lelkesedik a brit kormány. Trump korábban ugyanúgy Svédországot találta be, amikor a terrorizmusról beszélve azt mondta, csak nézzék meg, mi történt Svédországban múlt éjjel. Aztán kiderült, hogy semmi sem történt, ami terror lenne.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik