Nagyvilág

Trump abba is beleszólna, hogy ki legyen a britek nagykövete

A Brexit mellett kampányoló Nigel Farage kinevezését látná szívesen.

Merőben szokatlan javaslatot tett Twitter-oldalán Donald Trump: azt írta, szívesen venné, ha Nigel Farage, a jobboldali populista brit Függetlenségi Párt vezetője lenne az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete. Az gyakorlatilag példátlan, hogy egy leendő elnök üzenjen egy másik országnak, hogy kit kellene kinevezniük a nagyköveti posztra, Farage ugyanakkor szoros viszonyba került Trumppal, lelkesen kampányolt mellette.

A populista pártvezető hízelgőnek nevezte Trump javaslatát, és azt mondta, minden tőle telhetőt megtesz az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kapcsolatainak segítéséért. A brit miniszterelnök hivatala ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britanniának van washingtoni nagykövete, akinek a széke nem kiadó.

Bár az Egyesült Királyság szoros szövetségese az Egyesült Államoknak, Theresa May brit miniszterelnök csak a tizedik volt azon vezetők sorában, akikkel Trump a megválasztása után telefonon tárgyalt, Trump és Farage viszont már személyesen is találkoztak azóta. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik