Nagyvilág

Ki akarják csinálni a jehovásokat az oroszok

Szélsőséges szervezetnek nyilvánítanák és becsuknák a Jehova Tanúi főhadiszállását is az orosz hatóságok, amik szeretik szektásokként kezelni a jehovásokat.

Az előszeretettel nácizó-fasisztázó Oroszország szélsőséges szervezetté akarja nyilvánítani a Jehova Tanúi felekezetet. Az igazságügyi minisztérium már megkezdte a hadjáratot azzal, hogy elrendelte a csoport orosz, szentpétervári főhadiszállásának bezárását.

Az orosz hatóságok évek óta nem nézték jó szemmel a kiváló külföldi kapcsolatokkal rendelkező, ajtóról ajtóra térítő jehovások tevékenységét. A világszerte saját állításuk szerint 8 millió követővel rendelkező Jehova Tanúit Oroszország káros szektának tartja. Több írásuk tiltólistára került, de családok szétverésével, gyűlölet szításával és életek fenyegetésével is vádolják őket újra meg újra.

Az orosz Legfelsőbb Bíróság mondja majd ki, végrehajtható az igazságügyi tárca akarata a pétervári központ bezárásáról.

A jehovások persze tiltakoznak, mondván a székházuk elintézése rossz hatással lenne több ezer oroszországi csoportjukra és 175 ezer hívükre. Közleményükben azt írják, hívők milliói tekintik világszerte nagy hibának az orosz hatóságok lépéseit. Ha ezek a lépések hatályba lépnek, annak

katasztrofális következményei lesznek a vallásgyakorlás szabadságára nézve Oroszországban.

Az orosz nyomozók már év elején nagy razziát tartottak a Jehova Tanúi pétervári központjában. Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint 2015-ben Dél-Oroszországban a szervezet 16 tagját találták bűnösnek, mert szélsőséges szervezetben vettek részt. Oroszországot sok kritika éri egy 2006-os törvényért, ami miatt bármilyen csoportra könnyen rásüthető az extrémizmus billoga.

(Reuters; FOTÓ: AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK [a kép Belgiumban készült])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik