Nagyvilág

New York Times: Orbán palira veszi az Európai Uniót

A lap szerint a kérdés az, hogy meddig tűri az EU, hogy Magyarország semmibe vegye az alapértékeit.

Új mélypontot ért el Magyarország kegyetlen bánásmódja a menekültekkel szemben – írja hétfői szerkesztőségi véleménycikkében a The New York Times.

Emlékeztetnek: a múlt kedden az Országgyűlés elfogadta, hogy tömegesen őrizetbe vegyék a menedékkérőket, köztük gyermekeket, és pengedróttal körülvett, őrzött táborokban tartsák őket. Holott az Európai Unió irányelvei kimondják, hogy a tagállamok nem tarthatnak fogva senkit azért, mert menedékkérelmet nyújtott be.

Hogy igazolja a döntést, Orbán Viktor – Donald Trump álláspontját visszhangozva – a migrációt a terrorizmus trójai falovának nevezte, az ENSZ és az emberi jogi szervezetek bírálatát pedig „emberi jogi szépelgő handabandának”.

Bár Orbán Viktor gúnyt űz az EU értékeiből, Magyarország gond nélkül felveszi az uniós támogatásokat, 2015-ben 5,6 milliárd eurót

– áll a cikkben, amely utal arra, hogy a szigorítást számítóan egy nappal azután fogadták el, hogy Magyarország zöld utat kapott az EU-tól az oroszok által építendő atomerőműre.

Orbán Viktor nyilvánvalóan palira veszi az Európai Uniót. Mikor jön el a pont, hogy az uniónak meglegyen a bátorsága, hogy szembeszálljon a politikájával?

– teszi fel a kérdést a New York Times szerkesztősége. Megemlítik, hogy az amerikai külügyminisztérium megállapítása szerint Magyarország fő emberi jogi problémája a menedékkérőkkel szembeni bánásmód, és az elmúlt napok híreire is kitérnek, amelyek szerint felmerült a menedékkérők súlyos bántalmazása a magyar hatóságok által. És azt is írják: a kormány határvadászokat képez, akik azt kapják feladatul, hogy visszaverjék a menekülteket a határon.

Az Európai Uniót kísérti a britek döntése a kilépésről, és a növekvő nacionalizmus Közép- és Kelet-Európában – mutatnak rá, hozzátéve:

Az EU fel kell, hogy tegye magának a kérdést, hogy mikor jön el a pont, amikor amiatt válik értelmetlenné a szövetség, mert eltűrik, hogy annak alapértékeit Magyarország semmibe vegye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik