Belföld
Budapest, 2017. március 7.
Középen Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén a budapesti Hungexpón 2017. március 7-én. Vele szemben, háttal Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója, Benkõ Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar fõnöke és Simicskó István honvédelmi miniszter (b-j).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán: Ebben a pillanatban is ostrom alatt állunk

24.hu
24.hu

2017. 03. 07. 11:19

Orbán Viktor  határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén szólalt fel.

Bár a napi híradások már nem tízezrekről, hanem csak néhány száz illegális határátlépőről szólnak, “mégsem dőlhetünk hátra”: csak annyi történt, hogy “két nagyobb roham között időt nyertünk” a védelmi vonalak megerősítésére, a határt védők toborzására, kiképzésére és szolgálatba állítására – fejtette ki a kormányfő, aki szerint

a vihar nem ült el, csak átmenetileg lecsendesedett.

Hangsúlyozta: a határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, mert még mindig milliók készülnek arra, hogy a jobb élet reményében útra keljenek. Ám az ide készülők nem az itteni kultúra és szokások alapján akarnak élni, hanem a sajátjuk szerint, de európai életszínvonalon – jegyezte meg.

Hiába épül az okoskerítés, nincs menekült a határnál

A 24.hu Röszkén járt, hogy megnézze, mennyire komoly a migrációs válsághelyzet. Kelebia határában nagyjából tizenöt elítélt és három létra, így épül az okoskerítés, a második biztonsági határzár. Menekültet még a szolgálatot teljesítők sem látnak.

Orbán Viktor hozzátette, hogy az Európai Unióra nem lehet számítani, sőt ellenkezőleg, “ők inkább csak nehezítik a munkánkat”, így “csak magunkra számíthatunk, nekünk magunknak kell megvédeni a határainkat”.

Szerinte a migrációs válság addig tart, amíg a kiváltó okokat nem szüntetik meg,

mindaddig napirenden marad, amíg mindenhol be nem látták, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova.

Szépelgő handabanda

A hazát, az otthonainkat, az asszonyainkat, a gyermekeinket, a szüleinket megvédeni sok évszázados erkölcsi parancs, amely a mostani pillanat komolyságát, emelkedettségét is adja – mondta a miniszterelnök, az esküt tetteket pedig – akik szavai szerint “a modern kor végvári vitézeihez” csatlakoznak – arra figyelmeztette: munkájuk és helytállásuk Európa és Magyarország békés jövőjének alapvető feltétele.

Önök egyszerre a mai szabad magyar élet és a reménykeltő magyar jövő védelmezői”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Arra is kérte őket, hogy egyszerre legyenek határozottak és emberségesek, járjanak el a törvény szigorával, de az emberiesség parancsai szerint. Kiemelte: a jogszabályok azokra a migránsokra is vonatkoznak, akik törvényellenesen akarják átlépni a magyar határt,

ez a valóság, és ezt nem írhatja felül semmiféle emberi jogi szépelgő handabanda.

Orbán Viktor a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek hozzátartozóit köszönti az ünnepélyes eskütétel után a budapesti Hungexpón
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Ha a világ azt látja, hogy meg tudjuk védeni a határainkat, ha azt látják, hogy a megerősített magyar határzár áthatolhatatlan, ha azt látják, hogy továbbra is ragaszkodunk törvényeinkhez, és egy pillanatra sem bizonytalanodunk el, akkor senki sem fogja megkísérelni, hogy törvényellenesen jöjjön Magyarországra

– mondta, jogos elvárásnak nevezve, hogy csak olyan ember léphessen Magyarország területére, akivel kapcsolatban tisztázták, ki ő és miért jött.

“Mi, magyarok olyan Európát akarunk, ahol a saját magyar életünket élhetjük. Az ilyen, kedvünk szerint való Magyarország első számú feltétele a biztonság”, amelyhez a törvényeket és az ország érdekeit elszántan védelmezőkre van szükség – zárta szavait a kormányfő.

A 462 tiszthelyettes rendőr eskütételén – amelyet a Hungexpón tartottak – a hozzátartozók mellett jelen volt Pintér Sándor belügy- és Simicskó István honvédelmi miniszter is.

A kormány tavaly augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak háromezres létszámbővítéséről. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött.

A parlament közben elfogadta a menekültügyi szigorítást. 

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.