Nagyvilág

Korrupciógyanúba keveredett, lemond a kolozsvári alpolgármester

De nem marad tétlen: ő lesz az RMDSZ önkormányzatokért felelős alelnöke.

Lemond a korrupciógyanúba keveredett kolozsvári alpolgármester – Horváth Anna ezt sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön. Nem marad munka nélkül, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke közölte, hogy a jövőben a párt önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségét fogja betölteni.

Horváth Anna ellen a román korrupcióellenes ügyészség tavaly decemberben emelt vádat, befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt. A vádhatóság szerint tavaly február és május között alpolgármesterként közbenjárt a kolozsvári önkormányzat alkalmazottainál, hogy sürgessék meg az ügy másik vádlottja, Fodor Zsolt ingatlanprojektjével kapcsolatos engedélyek és jóváhagyások kiadását.

Az ügyészség szerint Horváth Anna ezért cserébe hatvan fesztiválbérletet kért összesen húszezer lej (1,3 millió forint) értékben, amit az önkormányzati választás kampányában tevékenykedő önkéntesek között osztott szét.

Az alpolgármester azt mondta: öt hónapja, amióta eltiltották hivatala gyakorlásától, fizetés nélküli szabadságon van, és nem tudja, meddig tartana ez az állapot. Ezért döntött úgy, hogy a helyi tanács soron következő ülésén lemond az alpolgármesteri tisztségről.

Kelemen szerint a korrupcióellenes ügyészség indokolatlanul tiltotta el az alpolgármestert hivatala gyakorlásától, hogy hiteltelenítse személyét. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség viszont azt közölte, hogy adminisztratív jellegű érdekellentétet állapított meg Horváth Anna esetében, és büntetőjogi érdekellentét gyanúja is felmerült, ennek kivizsgálása érdekében a korrupcióellenes ügyészséghez fordultak. (Agerpres)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik