Belföld

Kiáll a Fidesz a korrupcióval gyanúsított kolozsvári alpolgármester mellett

Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan politikai eszköz, hogy hogy ügyészi eljárás indul egy nemzeti kisebbséghez tartozó politikussal szemben.

Sajtótájékoztatón nyilvánította ki a Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely, hogy pártja szolidáris a kolozsvári alpolgármesterrel, aki ellen eljárást indított a Román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A gyanú: fesztiválbérlet az aktivistáknak építési engedélyért cserébe

A Maszol.ro kedden arról számolt be, hogy Horváth Annát befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják, és eltiltották hivatala gyakorlásától. Az ügyészek szerint az alpolgármester 2016. február és május között befolyásával visszaélve segédkezett egy kolozsvári vállalkozó építési engedélyének kibocsátásában, cserébe az üzletembertől 60 fesztiválbérletet kért 20 ezer lej (1,35 millió forint) értékben, amellyel a választási kampányában segédkező aktivistákat akarta jutalmazni.

MTI
MTI

Horváth Annát hatvan napos hatósági felügyelet alá helyezték, ez idő alatt nem láthatja el alpolgármesteri teendőit, nem tarthat kapcsolatot az ügyben érintett személyekkel, és rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt. Hétfőn többek közt az ő otthonában és irodájában is tartottak házkutatást, és ki is hallgatták.

A politikus, aki a júniusi választáson az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje volt, azt közölte, hogy törvényesen járt el minden egyes ügyben, tisztességesen végezte munkáját, és azt várja, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye a saját dolgát.

Gulyás: politikailag egyértelműen motiváltnak tűnik az eljárás

Gulyás Gergely szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz szerint a Horváth Anna elleni eljárás „politikailag egyértelműen motiváltnak tűnő”, és folytatása azoknak a „szintén politikailag motivált és mára csúfosan megbukott” eljárásoknak, amelyeket korábban a Román Korrupcióellenes Ügyészség a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai polgármester ellen folytatott. A kormánypárt alelnöke szerint ezek az eljárások a decemberi romániai választásokhoz kötődnek.

Gulyás azt mondta: a Fidesz szolidáris Horváth Annával és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, azt gondolják, hogy ez az eljárás is alaptalannak bizonyul majd. Hozzátette: tűrhetetlen és elfogadhatatlan politikai eszköz, hogy ügyészi eljárást kezdeményeznek egy nemzeti kisebbséghez tartozó politikai szereplővel szemben.

1250 eljárás, 92 százalékos hatékonyság

A román korrupcióellenes ügyészség egyébként tavaly 1250 ügyben járt el, az eljárás alá vontak között van volt miniszterelnök, öt korábbi miniszter és polgármesterek is. Az ügyek 92 százalékában született elmarasztaló ítélet. (MTI, Maszol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik