Nagyvilág

Csalódást okozott Orbán magatartása Kaczynskinek

Donald Tusk lett az Európai Tanács elnöke, amitől az ezt ellenző lengyelek elképesztően berágtak. A kormánypárt vezetője a németeken töltötte ki a hisztit.

Csalódást okozott Orbán Viktor magatartása, de hatalmas volt a nyomás – jelentette ki csütörtökön Varsóban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke. Arra reagált, hogy a magyar miniszterelnök támogatta Donald Tusk Varsó által ellenzett újraválasztását az Európai Tanács élére.

Kaczynskitól az újságírók azt kérdezték, hogy Orbán döntése nem jelenti-e a lengyel diplomácia vereségét. A Jog és Igazságosság elnöke szerint a fejlemények megmutatták, “milyen az Európai Unió (EU) mai formája, aminek semmi köze ahhoz, amit ennek alapítói akartak”, és amit ma “egy állam ural”.

“Nincs mit tagadni, ez az állam Németország” – fűzte hozzá. Szerinte a német dominancia “annyira messzemenő, hogy az egyes tagállamokra, az országuk nevében az EU-ban fellépő politikusokra gyakorolt nyomás hatalmas”. Azt is elmondta:

Természetesen nem tagadom, hogy csalódást okozott Orbán miniszterelnök úr magatartása, de tudatában vagyunk annak, milyen hatalmas volt a nyomás és mennyire olyan úton halad a mai EU, amely a széteséshez vezet.

Kaczynski szerint nagyon rosszul történt, hogy az unióban eddig érvényes összes szabályt, mindenekelőtt a semlegesség elvét megsértő politikust választották meg az ET elnökévé. Tusk

megsértette a semlegességet, mégpedig radikális módon, nagyon élesen beavatkozott a lengyel ügyekbe, és rendkívüli helyzetekben, a nagy feszültség pillanataiban tette ezt.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerint Tusk újraválasztásakor a brüsszeli EU-csúcson értekező politikusok nem tartották magukat ahhoz az elvhez, miszerint a magas uniós posztokat a származási országuk támogatását élvező személyek töltik be. Képtelenségnek nevezte azt, hogy Lengyelország ki szeretne lépne az EU-ból.

Uniós források szerint ugyanakkor Lengyelország kilátásba helyezte, hogy nem fogadja el a brüsszeli EU-csúcs zárónyilatkozatát. A tárgyalások részleteit ismerő források szerint elképzelhető, hogy Lengyelország nem szavazza meg az uniós gazdaság, a munkahelyteremtés, a versenyképesség kérdését, a migrációs nyomás kezelésének elemeit, valamint a közös biztonság- és védelempolitika jövőjét rögzítő zárónyilatkozatot.

A lengyel külügyminiszter szerint ez vereség

Donald Tusknak az Európai Tanács (ET) elnökévé történt megválasztása a lengyel kormány számára vereség, de nem változtat európai politikáján – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter. A fő lengyel ellenzéki párt elnöke, Grzegorz Schetyna viszont Lengyelország nagy sikerének nevezte a lengyel ET-elnök újraválasztását.

Ez természetesen egy elvesztett csetepaté, ami azonban mit sem változtat európai politikánkon

– értékelte a Brüsszelben történteket Waszczykowski a Wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál kérdésére. A választás módja azonban “sokat elárul arról, milyen irányban fejlődik az Európai Unió” – tette hozzá a külügyminiszter.

Az ellenzéki Polgári Platform európai parlamenti képviselői előtt, Brüsszelben felszólaló Schetyna pedig kijelentette: “sokat dolgoztunk azon, hogy Donalddal együtt örülhessünk, nagy sikerünk ez, lengyel siker”. A politikus megköszönte a visegrádi országok támogatását. “Köszönöm cseh, szlovák és magyar barátainknak, akik mindig szolidárisak velünk” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik