Nagyvilág
Costumed women shout slogans during a march as part of International Women's Day on March 8, 2017 in Kiev.  / AFP PHOTO / Sergei SUPINSKY

Kefirrel és fertőtlenítő oldattal locsolták a feministákat Kijevben

24.hu
24.hu

2017. 03. 08. 14:43

Feministák egy csoportja vonult fel az ukrán fővárosban a nemzetközi nőnapon, hogy felhívja a figyelmet az országban zajló nők elleni erőszakra.
Korábban a témában:

Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője elmondta, hogy négy támadót vettek őrizetbe. A hatósági közlemény szerint a rájuk támadó fiatalok egyetemisták, akik elmondásuk alapján így akarták kifejezni tiltakozásukat a demonstráló nőjogi aktivisták állításaival szemben, valamint felhívni magukra a figyelmet.

A szóvivő a 112 Ukrajina hírtelevíziónak elmondta, hogy az őrizetbe vett fiatalokat garázdaság vádjával eljárás alá vonják, és valószínűleg pénzbírságot szabnak ki rájuk.

A felvonulás szervezői akciójukkal az erőszak minden formája ellen tiltakozni kívánnak a szülőszobától a katonai sorozóirodákig. Már előző nap jelezték, hogy fenyegetéseket kaptak ismeretlenektől.

Police officers detain a man who attacked an International Women's Day demonstration march on March 8, 2017 in Kiev.  / AFP PHOTO / Sergei SUPINSKY
Fotó: Getty Images Hungary

A nőjogi demonstrálók egyebek között követelték a családon belüli erőszakot tiltó isztambuli konvenció ratifikálását az ukrán parlamenttől, valamint a nemek közötti jogi egyenlőtlenségek ellen szólaltak fel.

Az akció résztvevői

  • “a munkám az én választásom”,
  • “az emberi jogok mindenki megilletnek”,
  • “az ököl a gyengék fegyvere”,
  • a “nők helye (nem) a konyhában van”

és hasonló feliratú transzparensekkel vonultak fel.

Ezenkívül a szervezők felhívták figyelmet arra, hogy Ukrajnában a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, miközben ingyen házi munkát végeznek. Tiltakoztak az ellen, hogy a jelenlegi ukrán vezetés tervei között szerepel a nemzetközi nőnap ünnepének eltörlése, amelyet a dekommunizáció jegyében a szovjet múlt maradványának minősítenek.

A nemzetközi nőnap jelenleg még munkaszüneti nap, egyike a társadalmi ünnepek legjelentősebbjeinek. Egyes tervek szerint a jövőben át akarják keresztelni a család ünnepnapjává.

Hírforrások nem hoztak  nyilvánosságra becsléseket arról, hogy hányan vettek részt a nők jogaiért rendezett demonstráción, a helyszínen készített videofelvételek alapján egy-két százan lehettek.

Sajtójelentések szerint szerdán több ukrán nagyvárosban is rendeznek hasonló demonstrációt a nőnap alkalmából. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.